1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek van de Cleveland Clinic in Ohio blijkt dat het veelvuldig gebruiken van een mobiele telefoon mogelijk de mannelijke vruchtbaarheid aantast.

In totaal zijn er 362 mannen onderzocht, hiervan waren er veertig in behandeling voor vruchtbaarheidsproblemen. De mannen werden ingedeeld op basis van het gebruik van de mobiele telefoon. Tussen de onvruchtbaarheid en het aantal uren bellen bleek daadwerkelijk een verband te bestaan, aldus Ashok Agarwal en zijn co-auteurs.

Eerder werd al geconstateerd dat mobiele telefoons weefsels kunnen opwarmen. Er is nog niet vastgesteld of mobiele telefoons schade kunnen veroorzaken aan de hersenen, maar het is wel bekend dat het sperma van een man gevoelig is voor temperatuur.

Erg duidelijk is het onderzoek echter niet. Zoals de onderzoeker zelf zegt: "Er zijn nog honderden variabelen die onze conclusies kunnen beïnvloeden." Men moet dan denken aan de plaats van het bellen, het bellen met een headset en dergelijk. Volgens de onderzoekers is er dan ook nog aanvullend onderzoek nodig om de voorlopige conclusies te kunnen onderbouwen.