1 min

Tags in dit artikel

, ,

Greenpeace is teruggekomen op een rapport dat de organisatie afgelopen vrijdag heeft uitgegeven. Volgens het rapport is het erg slecht gesteld met de recycling van ICT-afval, het zou zelfs gedumpt worden in ontwikkelingslanden.

ICT~Office heeft echter gereageerd op het rapport en meldt dat het incorrect is. Volgens ICT~Office wordt consumentenelectronica en ICT-afval op een hoop gegooid, dit zorgt voor een incorrect beeld. ICT~Office stelt dat het meeste ICT-afval gewoon aankomt bij milieupunten. In het afgelopen jaar werd er door die punten ruim twintig miljoen kilo afval opgehaald, wat neerkomt op zeventig procent van al het afval. Van de dertig procent die dan overblijft moet men nog de apparatuur afhalen die niet gebruikt wordt, maar ook niet weggegooid is. Het percentage dat dan overblijft is heel anders dan het rapport doet vermoeden, vindt ICT~Office.

Greenpeace had het rapport afgelopen vrijdag uitgegeven. Het rapport was afkomstig van onderzoeksbedrijf CREM. De resultaten melden dat er drie tot vijf kilo consumentenelectronica-afval weggegooid wordt per jaar. Bedrijven zitten op de zeven tot acht kilo.

Bij ICT-afval uit gezinnen is er een tot anderhalve kilo gemoeid, hiervan wordt ongeveer 1,1 kilo ingezameld. Als er dus illegaal gedumpt wordt is dat door consumentenelectronica. Greenpeace meent echter dat de inzamelpunten het afval verkoopt aan handelaren, die het vervolgens in ontwikkelingslanden ‘dumpt’.