min

Tags in dit artikel

Uit een rapport van Ernst & Young blijkt dat 71% van de Nederlandse bedrijven niet aan ‘groen ict-gebruik’ doen. Uit de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat efficiënter gebruik van printers, computers, videoconferencing en het stimuleren van thuiswerken honderden euro’s per jaar oplevert. Het onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven niet bekend is met verduurzaming van hun ICT-infrastructuur. Het advies van Ernst & Jong luidt: ‘Leg je energierekening bij de automatiseringsmanager om besef te krijgen hoe groen het bedrijf is’.

Eén op de drie bedrijven gaat milieubewust om met de ICT-applicaties in hun bedrijf. Kleine bedrijven (tot 20 medewerkers) zijn beter op de hoogte dan grotere. Opvallend is dat vooral bij de overheid en non-profitorganisaties een gering percentage bekend is met de term ‘groene ICT’ én er iets mee doet (2%). Bedrijven die aan ‘groene ICT’ doen, zetten ’s nachts en op vrije dagen apparaten uit, gebruiken printers efficiënter, stimuleren thuiswerken en beschikken over de mogelijkheid tot videoconferencing. Naast het slim inzetten van ICT bij het reduceren van het energieverbruik, gaan bedrijven ook actief aan de slag met het reduceren van verbruik door ICT bijvoorbeeld door alternatieve koeling voor datacenters te gebruiken.

Flinke besparingen

De voornaamste redenen om duurzaam om te gaan met ICT zijn kostenbesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens Roel Drost, manager IT Advisory bij Ernst & Young is het wonderlijk dat zoveel potentieel niet benut wordt: "Sommige investeringen in ‘groene ICT’ hebben een korte terugverdientijd en moeten daarom hoog op de agenda staan in de huidige economische situatie. Alleen al met het tijdig uitschakelen van één pc kunnen organisaties zo’n 50 tot 100 euro per jaar besparen. Daarnaast zijn er gemakkelijk besparingen te realiseren op de energierekeningen van datacenters."

Bewustwording

Om dit te realiseren adviseert Ernst & Young de energierekening bij de automatiseringsmanager te leggen om de zichtbaarheid van duurzaamheid op het gebied van ICT te vergroten. In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor de energierekening bij de boekhouding: in slechts één op de drie gevallen is de automatiseringsmanager goed op de hoogte van het energieverbruik. De automatiseringsmanager die de energierekening onder ogen krijgt kan maatregelen nemen door het gebruik van ICT duurzamer te maken.

Verantwoordelijkheid

Ernst & Young zegt zelf niet alleen te kijken naar de energierekening maar zorgt naar eigen zeggen ook voor een verantwoorde manier van omgaan met ICT-afval. Roel Drost: "Wij wijzen ondernemers en organisaties dagelijks op hun verantwoordelijkheid door actief issues als ‘groene ICT’ onder de aandacht te brengen."

Alle bovenstaande afbeeldingen zijn afkomstig van Ernst & Young.