Ergens, midden in een woestijn in Texas, staat een robot van zeven ton staal met de mogelijkheid om vuur en verderf te zaaien. Maar let niet op de iPhone en Xbox 360-controller die het gevaarte, genaamd Crusher, besturen.

De afgelopen weken hebben het Amerikaanse leger en Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)
diverse tests gedaan over een parcours.

De robot lijkt het allemaal goed te hebben doorstaan en zelfs het legerpersoneel heeft zich aangepast aan de populaire gadgets om het gevaarte mee te besturen.

De Crusher is ontwikkeld bij het Carnegie Mellon University Robotics Institute en heeft camera’s om van lange afstanden vijanden te spotten. In totaal hebben de camera’s een bereik van zo’n 2,5 KM. Tevens beschikt het over een kanon van een hoog kaliber.

De gehackte iPhone wordt gebruikt om updates voor de Crusher te ontvangen, terwijl de besturing en het afvuren van de wapensystemen via de Xbox 360-controller plaatsvind.

Alhoewel de woestijn een zwaar terrein kan zijn, heeft de Crusher deze tests prima doorstaan. "De Crusher kan op plekken komen waar je met rugklachten uit zou komen als je diezelfde plek met een Humvee zou bezoeken.", aldus Stephen Welby, directeur van DARPA’s Tactical Technology Office.

De Crusher kan een topsnelheid van 41,9 KM/uur bereiken en het leger hoopt over enkele jaren de robot in gebruik te nemen.