Apple is door ZapMedia Services, eigenaar van het geflopte ZapMedia, aangeklaagd wegens een patentschending van iTunes in combinatie met iPods. Het bedrijf claimt dat Apple inbreuk zou maken op twee van haar patenten

De twee patenten zijn aangevraagd in oktober 2000, waarna het eerste patent in maart 2006 werd verleend. Het tweede patent volgde afgelopen dinsdag. Het bedrijf klaagde Apple de volgende dag aan.
De twee patenten beschrijven een systeem om muziek en andere digitale content van servers naar meerdere mediaspelers te versturen, hetgeen niet alleen op Apple van toepassing is. Ook andere bedrijven die digitale media en bijbehorende mediaspelers verkopen zouden zich hieraan schuldig maken.

Hoewel ZapMedia gesprekken met Apple heeft gevoerd over het nemen van licenties op de gepatenteerde technologie, zijn deze gesprekken op niets uitgelopen. Volgens ZapMedia Services was de stap naar de rechter de laatste mogelijkheid om toch haar gelijk te krijgen.
Het bedrijf eist een ongespecificeerde schadevergoeding en een verbod voor Apple om deze technologie te mogen gebruiken.

Al met al lijkt het erop dat het geflopte ZapMedia hiermee uit is op het grote geld. De omschrijving van de patenten is zo breed geformuleerd dat niet alleen Apple, maar ook anderen aangeklaagd kunnen worden.
De aanklacht is ingediend bij de rechtbank van het Eastern District in Texas. Uit de geschiedenis is gebleken dat deze patenthouders nogal goedgezind is.

Of ZapMedia hiermee ver komt is slechts de vraag. Recentelijk is er een nieuwe wet aangenomen die stelt dat een bedrijf schade moet lijden van een of meerdere patentinbreuken en tevens moet er een bestaand product zijn wat schade zou lijden door de patentinbreuk. Aangezien ZapMedia geen hard- of software heeft die aan deze criteria voldoet, lijkt het een moeilijke kwestie.