2min

Tags in dit artikel

, ,

Creative, maker van onder andere geluidskaarten voor PC’s, heeft de community flink tegen zich opgezet nadat het bedrijf op haar forum de gebruiker Daniel K. verbood om aangepaste Vista-drivers te blijven maken.

Daniel K. maakte al geruime tijd zelf Vista-drivers met extra functionaliteit, omdat naar eigen zeggen de Creative-ontwikkelaars te lui waren om goede functionerende drivers te ontwikkelen. Volgens Creative heeft hij op een zeker moment de regels overtreden, wat de reden was zijn topic te verwijderen en hem te verbieden door te gaan met het maken van drivers.

Ze vonden het naar eigen zeggen geen probleem, dat hij non-officiële drivers beschikbaar zou stellen, maar het probleem zit in het feit dat Daniel K. er voor zorgde technologie en IP beschikbaar kwamen op andere systemen dan waarvoor ze bedoeld zijn. Omdat hij deze technologie en IP functioneel maakte op andere geluidskaarten, beschouwden zij het als een vorm van diefstal en vinden daarom dit besluit terecht.

Daniel K. ontvangt enorm veel steun van de community. Het topic, dat al zo’n 132 pagina’s telt, stroomt vol met berichten van ontevreden Creative-gebruikers, waarvan enkelen zelfs aangeven nooit meer een Creative-product aan te zullen schaffen. Inmiddels is het nieuws ook bekend bij sites als Digg en Slashdot en is er zelfs een site in het leven geroepen die mensen vraagt Creative te boycotten.

Dit kon wel eens grote gevolgen gaan hebben voor Creative. Haar reputatie is al geschaad omdat het nieuws zich als een wervelstorm verspreidt op internet. Creative-gebruikers opperen zelfs websites met review- en rating-systemen te boycotten om onwetende Creative-kopers op de hoogte te stellen.