Apple viert vandaag het vijfjarig bestaan van haar paradepaardje, de iTunes Store. Naast een naamsverandering maakte Apple’s online mediawinkel vele hoogtepunten mee.

Apple introduceerde de iTunes Music Store op 28 april 2003 ten tijde van iTunes 4. De store was toen alleen beschikbaar voor Mac-gebruikers in de Verenigde Staten. Tegen het einde van dat jaar kwam er een iTunes-versie voor Windows en ook iTunes Music Store-toegang voor Windows-gebruikers. Pas in 2004 startte Apple met het wereldwijd uitrollen van de inmiddels zo succesvol gebleken online dienst.

In een mailing naar iTunes Store-klanten schrijft Apple het volgende:
Dit is waar ’t allemaal begon. Met de lancering op 28 april 2003 bood de iTunes Music Store een eenvoudige manier om je favoriete muziek te downloaden voor 99 eurocent zonder abonnementsgelden. We hadden destijds meer dan 200 duizend liedjes en een handjevol exclusieve tracks.

Sinds die tijd behaalde Apple elk jaar of zelfs meerdere keren per jaar een mijlpaal met de muziekdienst, die al lang niet meer exclusief voor muziek bedoeld was. In de loop der tijd werden podcasts, video’s, films, audioboeken en meer allemaal aan de catalogus toegevoegd. Zelfs vandaag behaalde Apple opnieuw een mijlpaal met de aankondiging dat het meer dan tien miljoen nummers in de catalogus heeft. Daarnaast bevat de catalogus 20 duizend audioboeken, 10 duizend muziekvideo’s, 350 tv-series en een kleine duizend films.

Inmiddels heeft Apple meer dan 4 miljard nummers verkocht en hebben zich ruim 50 miljoen klanten geregistreerd. Alleen al in de Verenigde Staten heeft de iTunes Store een marktaandeel van 88 procent en is daarmee sinds 3 april de nummer 1 retailer. De verwachting is dat de groei zich onverminderd voort zal zetten. Apple wil onder andere haar filmverhuurdienst internationaal gaan uitrollen en ook wil het bedrijf tv-series in meer internationale iTunes Stores gaan introduceren.