min

Tags in dit artikel

, , , ,

Afgelopen dinsdag stelde Apple de vijfde bètaversie van de softwaredevelopmentkit voor de iPhone en iPod Touch beschikbaar. Enige dagen later blijkt de nieuwe SDK enkele interessante nieuwe functies te bevatten.

Apple stelde afgelopen dinsdag alweer de vijfde bètaversie van het ontwikkelpakket voor iPhone-ontwikkelaars beschikbaar. Aanvankelijk bleek er weinig nieuws te melden over de software, maar nu enkele dagen later melden verschillende websites nieuwe functies zoals YouTube-ondersteuning in Safari en push .Mac e-mail.

Volgens Boy Genius Report beschikt de nieuwe bèta-firmware van de SDK over een speciale Safari-functie voor YouTube. Als de pagina een YouTube embedded filmpje bevat dan wordt deze omgezet naar een link waar vervolgens op geklikt kan worden. Wanneer erop geklikt wordt opent het desbetreffende YouTube-filmpje in de YouTube-player die standaard op de iPhone geïnstalleerd staat. Zolang er nog geen Flash-ondersteuning is blijft de website van YouTube zelf helaas onbereikbaar en daarom is dit een goed alternatief.

Tweede nieuwe functie komt van The Unofficial Apple Weblog, kortweg TUAW. Het gaat hier om de .Mac-service van Apple voor onder andere e-mail, een webspace en synchronisatiemogelijkheden. Hoewel push e-mail al geruime tijd beschikbaar was voor .Mac was dit op de iPhone niet te gebruiken.

Volgens TUAW is daar met de nieuwste bèta-firmware een einde aan gekomen en kan de gebruiker ook gebruik maken van push e-mail in combinatie met .Mac. Push e-mail is een functionaliteit die ervoor zorgt dat er een constante verbinding met de mailserver is en dat nieuwe mailtjes als het ware gepusht worden. Zodra ze binnen zijn zie je ze in je inbox, je hoeft ze niet eerst nog op te halen.

Duidelijk is wel dat Apple voortdurend nieuwe functies aan haar firmware toevoegt. Eerder beloofde Apple al een uitgebreid aanbod aan bedrijfsvriendelijke functionaliteiten, dit om de bedrijfsgebruiker ook warm te maken voor de smartphone. De 2.0-firmware komt eind juni gratis beschikbaar voor bestaande en nieuwe iPhone-gebruikers. iPod Touch-gebruikers moeten vanwege Amerikaanse wetgeving een klein bedrag neertellen voor de nieuwe firmware.