2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel is begonnen met het aanbieden van op NAND flash-gebaseerde SSD’s voor mobiele internetapparaten (MID’s) en eenvoudige desktops en notebooks, welke de bijnamen Nettops en Netbooks hebben gekregen.

De nieuwe SSD’s hebben niet zo heel erg veel opslagruimte, maar in feite zijn dit toch één van de eerste SSD’s die daadwerkelijk betaalbaar zijn.
Omdat deze manier van opslag vele malen kleiner en lichter is dan een harddisk, is het vrijwel onvermijdelijk dat deze ooit standaard zullen worden in de MID’s. Door het formaat en het gewicht heeft dit namelijk toch wel belangrijke voordelen die hard opwegen tegen de harddisk.

Intel zelf doet heel hard haar best om deze SSD’s zo te maken dat de prijs erg laag kan blijven en het hierdoor dus eenvoudig gebruikt kan worden in de MID’s. Daarnaast kunnen ze wellicht ook nog de harddisk verslaan in de desktops en notebooks die slechts voor zeer eenvoudig werk gebruikt worden. De nieuwe Z-P230-serie van deze solid state disk drives zal in eerste instantie uitkomen met een capaciteit van 4 en 8 GB, in het vierde kwartaal zal de 16 GB-versie uitkomen.

Beide drives zijn groot genoeg om bijvoorbeeld een Linux-besturingssysteem op te kunnen draaien, met daarnaast ook nog ruimte voor applicaties en data. De prijzen per duizend eenheden zijn voor de 4 GB-versie 25 dollar per stuk en voor de 8 GB-versie 45 dollar per stuk.

De Z-P230 is enkel beschikbaar met een PATA-interface, dat ondersteund wordt door Intel haar Atom-platform en het SCH-chipset. De slechts 10 gram wegende drive zal een leessnelheid bieden van 35 MB/s en een schrijfsnelheid van 7 MB/s. Volgens Intel is het stroomverbruik wanneer de SSD niet in gebruik is 1,65 mWatt. Het normale stroomverbruik ligt op 314 mWatt.