2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft nieuwe SSD-schijven aangekondigd, met een nieuw type flash-chips. Het betreft 3D NAND-geheugen, wat voor de consumentenmarkt nog relatief ontgonnen gebied is. De chipbakker lanceert de SSD’s niet alleen voor consumenten, maar komt onder andere ook met varianten voor zakelijke toepassingen.

Traditioneel worden chips grotendeels in twee dimensies opgebouwd, maar niets weerhoudt Intel ervan om ook de derde dimensie erbij te betrekken. Ofwel: chips stapelen voor een – in dit geval – hogere opslagcapaciteit op hetzelfde oppervlak. Vergelijk het maar met een flat: daar passen ook meer mensen in op hetzelfde grondoppervlak als een traditioneel huis.

Nog niet zo heel lang geleden waren de 3D NAND-geheugenchips vooral bedoeld voor specialistische toepassingen, inmiddels mag ook de consument er voor een verrassend prettige prijs mee kennismaken. Intel stopte de gestapelde flash-geheugens namelijk in SSD’s met capaciteiten van 128, 256, 512 en 1024 GB. De drives zijn verkrijgbaar als SSD 600P (thuisdesktop of laptop) en Pro 6000P-serie. De goedkoopste consumentenversie gaat 70 dollar kosten.

Tegelijkertijd heeft Intel ook een datacenter-serie uitgebracht, bestaande uit de SSD DC P3520 en SSD DC S3520-series. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een 2,5 inch-drive of als insteekkaart; opslagcapaciteiten lopen van 450 GB tot en met 2 TB. Ook interessant is de SSD E 6000p met een opslagcapaciteit van 128 of 256 GB. Een beperktere keuze, maar dat komt omdat deze drives specifiek bedoeld zijn voor IoT-toepassingen. Dat geldt ook voor de SSD E 5420s die is verpakt in een 2,5-inch drivebehuizing en voorzien van een SATA-aansluiting. Hier kan gekozen worden uit 150 of 240 GB opslagcapaciteit.

De meeste SSD’s zijn verkrijgbaar in een PCIe-insteekkaartuitvoering of een SATA-variant in 2,5-inch behuizing. Voordeel van PCIe is dat de gegevensoverdracht sneller is dan via SATA, het nadeel is natuurlijk dat ze niet in de gemiddelde laptop geplaatst kunnen worden. Voor die laatste toepassing zijn de 2,5-inch versies een stuk praktischer.