3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een laptop met krachtige en daarnaast ook nog eens vervangbare grafische kaarten, het is zeker geen nieuw idee. Het is echter wel gebleken dat het een idee was dat zeer lastig te realiseren was. Totdat AMD vandaag een nieuwe technologie lanceerde.

Deze technologie heeft de naam XGP (eXternal Graphics Platform) meegekregen. Deze technologie is dan ook het meest belovende idee dat er over dit onderwerp ooit geweest is.
Het grote verschil met XGP is het verwijderen van de krachtige grafische modules uit de notebook zelf. Veel andere concepten om de notebooks krachtig te maken op grafisch gebied, hebben zich vooral gericht op het ontwikkelen van een grafische kaart welke in de laptop zelf gebouwd kon worden. Maar gezien de omstandigheden in de laptop zelf kunnen niet alle kaarten hierin werken, ook zouden deze kaarten bij elk type notebook anders moeten zijn vanwege de vorm ervan. Al deze dingen hebben ervoor gezorgd dat het tot voorheen nog onmogelijk was om een notebook te hebben die op grafisch gebied de normale computers kon bijbenen. XGP gebruikt daarnaast een externe behuizing die geheel op zichzelf alle grafische berekeningen uitvoert.

In deze externe behuizing zit een normale grafische kaart welke verbonden is via een enkele kabel met een speciale grafische poort op de laptop. In theorie zouden alle grafische kaarten van AMD, inclusief de high performance RV770, overweg moeten kunnen met de XGP.
Een geïntegreerde chip in de laptop die zeer weinig energie verbruikt blijft er nog altijd inzitten, deze voorziet de gebruiker van beeld op momenten dat hij op de accu werkt.


De werking van de XGP-box is in feite zeer simpel. De kabel waarmee de behuizing verbonden wordt met de laptop is een normale PCI Express 2.0-verbinding met acht banen. Het beeld dat gerenderd wordt in de externe grafische kaart wordt vervolgens over deze kabel gestuurd naar de interne grafische chip van de laptop. Deze verstuurt het beeld op de normale wijze, via de LVDS-transmitter, naar het LCD-scherm. Het is zelfs mogelijk om direct op de XGP-box zelf een extern scherm aan te sluiten. De XGP-box biedt de mogelijkheid om vier schermen tegelijk aan te sluiten, één LCD-scherm van de laptop zelf en drie overige schermen die aangesloten kunnen worden op de XGP-box.

De vraag blijft natuurlijk altijd of dit dan ook daadwerkelijk goedkoop is. In feite is het bij deze techniek zo dat het niet veel extra hoeft te kosten omdat er geen extra chips nodig zijn hiervoor. Het enige wat de notebook-fabrikanten moeten doen is ervoor te zorgen dat er een aansluiting op de laptop komt voor de XGP. In feite hoeft dit dus maar een kwestie te zijn van enkele euro’s.

Op het moment dat de XGP voor het eerst op de markt komt, is deze enkel gelimiteerd voor gebruik in combinatie met AMD’s nieuwe mobiele platform, Puma genaamd. Toch geeft AMD zelf aan dat in theorie de XGP ook overweg moet kunnen met chipsets, CPU’s en GPU’s van andere fabrikanten.
Met andere woorden betekent dat dan dus ook dat het gewoon gebruikt kan worden in combinatie met bijvoorbeeld een Intel CPU en een NVIDIA grafische kaart. Het zou dan natuurlijk ook een veel betere zet zijn van AMD wanneer zij ervoor zouden zorgen dat inderdaad alle merken overweg kunnen met de XGP-box.

De kosten van de XGP-box zelf wil AMD helaas nog niets over kwijt. Op dit moment is het ook zo dat slechts één laptopfabrikant daadwerkelijk heeft laten weten de XGP ook te gaan gebruiken. Fujitsu Siemens heeft laten weten dat zij XGP aan gaan bieden onder de merknaam "GraphicBooster". Deze zal dan voorzien zijn van de grafische kaart ATI Radeon HD 3800. Deze zal beschikbaar zijn op een aantal speciaal geselecteerde notebooks van het Amilo-type.

De enige vraag die nog overblijft, is of de fabrikanten inderdaad deze techniek allemaal mee willen nemen. In principe is het zo dat door deze technologie de consument een laptop langer zal gebruiken dan nu het geval is. Dat betekent dus dat de fabrikanten minder inkomsten zullen genereren. AMD hoopt er dan nu op dat de Fujitsu Siemens Amilo met de GraphicBooster zo’n groot succes wordt dat andere fabrikanten niet meer achter kunnen blijven.