AMD heeft een nieuwe standaard gepresenteerd met de naam XConnect. Met deze standaard wordt het mogelijk om externe videokaarten te verbinden met een laptop, waardoor de laptops beschikken over flink wat extra grafische rekenkracht en het mogelijk wordt om zware games op laptops te spelen. AMD gebruikt Thunderbolt 3 voor XConnect.

AMD heeft de XConnect-standaard verwerkt in zijn nieuwe Radeon-drivers en software. De technologie is ontwikkeld in samenwerking met Intel en Razer en maakt gebruikt van Thunderbolt 3 en de nieuwe USB Type C-aansluiting. Door gebruikt te maken van Thunderbolt 3 ontstaat er een verbinding tussen de laptop en externe videokaart met een snelheid van 40Gbit/s, vergelijkbaar met een PCI-e x4-slot, voldoende om extra grafische rekenkracht te geven aan een laptop.

De technologie werkt op dit moment alleen nog maar met Windows 10 Build 10586 of nieuwe, maar op de termijn moeten ook andere besturingssystemen deze technologie gaan ondersteunen. Door gebruik te maken van de nieuwe USB Type C-connector kunnen laptops straks gebruik maken van een universele kabel om de externe videokaart aan te sluiten. Deze videokaart zal zijn eigen stroomvoorziening hebben en kan daardoor niet alleen grafische rekenkracht leveren, maar ook de laptop van stroom voorzien zodat de accu niet leeg loopt.

Op dit moment is het aantal videokaarten waarmee deze technologie werkt nog beperkt, namelijk de AMD R9 Fury en Nano, R9 300-seroes. R9 290X, 290 en 280 of afgeleide mobiele versies daarvan. Eigenlijk gaat het om alleen de recente videokaarten van AMD, daarnaast zullen alle toekomstige modellen de technologie ook ondersteunen.

AMD laat verder weten dat de techniek helemaal geperfectioneerd is zodat je systeem ook kan schakelen, zo hoeft je pc niet opnieuw op te starten als je een externe videokaart verbindt met de laptop, ook bij het afkoppelen is dit niet nodig. De driver is zover geoptimaliseerd dat het systeem automatisch overschakelt op de ingebouwde GPU en het maakt daarbij niet uit of die van AMD of van Intel is.

Gamemerk Razer is de eerste fabrikant die een laptop levert met een losse behuizing met daarin een videokaart die gebruik maakt van XConnect. De bedoeling is echter dat andere fabrikanten snel gaan volgen. De Razer Blade zoals het systeem heet is voorzien van een Intel Core i7-6500U processor en komt in verschillende versies op de markt, zo is er een variant met een QHD-scherm van 2560 x 1440 pixels en een variant met een 4K-scherm van 3840 x 2160 pixels. Beide schermen worden door Igzo geleverd en beschikken over een touchscreen met een Sharp-paneel. De behuizing van de Razer-GPU voorziet naast grafische rekenkracht en stroom ook nog voor extra USB 3.0-poorten en een LAN-aansluiting.

Inmiddels is in de drivers van Nvidia ook al technologie aangetroffen voor externe videokaarten, waarschijnlijk volgt Nvidia binnenkort snel met een tegenhanger van XConnect.