1 min

AMD ziet veel mogelijkheden voor externe grafische kaarten, deze kunnen in combinatie met laptops ervoor zorgen dat mensen toch zware games kunnen spelen op hun laptop. AMD komt mogelijk dan ook met een nieuwe standaard die fabrikanten kunnen gebruiken om dit mogelijk te maken.

Er zijn inmiddels al verschillende initiatieven van fabrikanten om externe videokaarten toe te passen op laptops. Zo hebben Acer, Asus, MSI, Razer en Vaio allemaal al een externe videokaart op de markt gebracht die aangesloten kan worden op een laptop om deze te voorzien van extra rekenkracht. Een groot succes zijn deze initiatieven nog niet geworden, maar de marketingtopman van AMD, Robert Hallock, ziet veel kansen voor externe videokaarten. Hij hint in een Facebook-post dan ook op de komst van een gestandaardiseerde connector, kabel en driver voor dit soort videokaarten. Binnenkort volgt er meer informatie aldus Hallock

Waarschijnlijk komt AMD binnenkort met een oplossing die plug&play is met Windows 10 en die eenvoudig kan worden aangesloten op de meeste laptops om deze meer rekenkracht te geven. Op die manier hoeven gamers geen gaminglaptop meer te kopen maar kunnen ze gewoon een normale mobiele laptop kopen met een stevige i5 of i7-processor en deze vervolgens uitbreiden met een externe videokaart als ze gaan gamen.

De vraag is natuurlijk even met wat voor connector AMD gaat komen, waarschijnlijk heeft een Thunderbolt-aansluiting met een USB Type C-kabel het meeste kans van slagen. Aangezien de meeste laptops in de toekomst hiermee uitgerust zullen worden.