2min

Tags in dit artikel

, ,

In een poging om de verspreiding van geünlockte iPhones tegen te gaan komen Apple en AT&T met een nieuw wapen: Direct activeren in de winkel. Ook zullen toekomstige iPhones alleen nog in de winkel gekocht kunnen worden.

In de weken voorafgaand aan de WWDC-keynote bleek het aantal iPhones dat nog op voorraad was snel terug te zakken. Volgens Apple is dit onder andere te wijten aan iPhones die massaal ingekocht worden om vervolgens gekraakt (geünlockt) weer van eigenaar te ruilen.

Dit was dan ook een van de redenen dat de iPhone niet alleen in de zes uitverkoren landen gebruikt werd, maar over de gehele wereld. Nu met de uitrol van de iPhone 3G in 70 landen is dat natuurlijk iets anders, maar Apple lijkt nog steeds de verspreiding van iPhones om geünlockt te worden aan banden te willen leggen.

Eerste methode die het bedrijf daarvoor aanhaalt is een activatie van de iPhone in de winkel waar deze gekocht is. Dit kan ook alleen in de winkel en daarom wordt het voor mensen die een iPhone kopen om te kraken minder aantrekkelijk om deze wijze voort te zetten.

Tweede methode in de strijd is het aan banden leggen van de online verkoop van de iPhone. Hierdoor is er te weinig controle op wie een iPhone koopt en voor welke doeleinden. Het is niet bekend of de maatregelen alleen in de Verenigde Staten of ook in de andere 69 landen doorgevoerd gaan worden.