min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De 1,8 inch-harddisks moeten tegenwoordig een grote strijd leveren tegen de solid state disks, ondanks dit hebben zij wel het voordeel dat de fabrikanten nog steeds een grote opslagcapaciteit kunnen bieden tegen een relatief lage prijs.

Ondanks dat deze 1,8 inch-harddisks relatief klein zijn, is het niet bepaald het type opslag dat je in je computer wil hebben. Het is namelijk zo dat deze harddisks veelal een maximale snelheid hebben van 4200 rpm, met enkele uitzonderingen van 5400 rpm. Toshiba is op dit moment de eerste fabrikant die de opslagcapaciteit van deze harddisks kan verhogen naar 160 GB. Hierdoor kan het alsnog een ideale oplossing worden voor kleine computers en computers die zeer gemakkelijk mee te nemen moeten zijn.

Harde schijven van dit formaat vind je veelal in bijvoorbeeld camcorders of de iPod Classic. In deze apparaten voldoet een harddisk met een snelheid van 4200 rpm namelijk wel. Wanneer het gebruikt gaat worden in een computer die ontworpen is om bepaalde prestaties te kunnen leveren, krijgt dit type harde schijf zeer zeker niet de voorkeur.

Samsung en Toshiba hebben afgelopen jaar in augustus en september de eerste harde schijven van dit formaat met een opslagruimte van 120 GB en een snelheid van 5400 rpm getoond. De nieuwe versie van Toshiba verhoogt de opslagruimte naar maar liefst 160 GB. Hierdoor kan het een interessante optie worden voor een aantal apparaten. Dit nieuwe model wordt geleverd in een versie met slechts een platter (grootte 80 GB) en een versie met twee platters (160 GB).

Beide versies van de GSG-serie hebben een afmeting van 54,0 mm x 78,5 mm x 8,0 mm. De hoogte en het gewicht van deze schijven zijn wel iets groter dan die van de pas geleden aangekondigde 4200 rpm 1,8 inch slim-drives. Deze slim-drives, die op dit moment bijvoorbeeld gebruikt worden in de iPod Classic, hebben een hoogte van 5 mm en wegen 45 gram. Van het nieuwe model weegt de 80 GB-versie 60 gram en weegt de 160 GB-versie 62 gram. Om dit nog even in vergelijking te brengen met de SSD van Samsung die ook 1,8 inch groot is en 32 GB aan bestanden op kan slaan, deze weegt slechts 15 gram.

Toshiba heeft nog geen prijs laten weten van deze nieuwe harde schijven, maar waarschijnlijk kan er wel aangenomen worden dat de prijzen laag genoeg zijn om zich te kunnen onderscheiden van de SSD’s. De nieuwe harddisks worden in augustus verscheept.

Hiernaast heeft Toshiba ook nog laten weten dat het stroomverbruik van de 80 GB-versie in rust 0,2 Watt is en de 160 GB-variant in rust 0,9 Watt verbruikt.