Uit onderzoek in opdracht van Packard Bell is gebleken dat bijna de helft van alle huishoudens in Nederland meer dan drie computers heeft staan. De desktop is onbetwist het belangrijkst.

De notebook is echter goed in opkomst. Voornamelijk bij het vrouwelijke publiek, die hebben graag de computer bij de hand. De jongens kiezen nog steeds meer voor een desktop, omdat deze immers beter geschikt is voor het spelen van spellen.

Ongeveer 68 procent koopt de computer nog steeds in de winkel. Mannen laten zich vaak leiden door adviezen die op het internet te vinden zijn, vrouwen kiezen ervoor om geïnformeerd te worden door een bekende of verkoper. Bijna de helft, 44 procent, gebruikt vergelijkingssites om producten op te vergelijken. En bijna dertig procent, 27 procent om precies te zijn, maakt gebruik van de website van de fabrikant.

In Nederland gaat de laptop ook steeds vaker mee op vakantie. Dit is inmiddels gestegen tot dertig procent, waarbij één op de negen gebruikers de computer vervolgens gebruikt om te kunnen werken. De meest populaire reden waarom de computer meegaat is om foto’s te bewerken en op te slaan. Wanneer de laptop meegaat, houdt ongeveer 38 procent rekening met draadloze netwerken in de buurt.

Voor 35 procent van de Nederlandse computergebruikers blijven de technische specificaties het belangrijkste criterium bij de keuze voor een bepaald type PC of notebook. Daarbij kijkt ook 29 procent naar de prijs en ongeveer vijftig procent vindt het uiterlijk ook van belang. Kleine notebooks worden het meest meegenomen naar andere locaties, maar ook grote notebooks worden steeds meer meegenomen.

Hans Schinkel, directeur van Packard Bell in Nederland: "De niet te stuiten groei van de populariteit van de notebook zien we al langer terug in onze verkoopcijfers, maar dat het merendeel van de huishoudens minstens drie computers bezit, heeft ons ook verrast. Het lijkt erop dat we van één computer per gezin, naar één per persoon gaan. Opvallend is dat de notebook meer en meer een essentieel onderdeel blijkt te vormen van de reisbagage. Hoe kleiner het scherm, hoe makkelijk de laptop meegaat. Draagbaarheid is dus een belangrijke factor in de ontwikkeling van onze notebooks, waarbij capaciteiten niet ten koste mogen gaan van het uiterlijk."