KDE e.V. en de GNOME Foundation hebben gisteren aangekondigd dat hun jaarlijkse conferenties in 2009 op een gezamenlijke plek, namelijk Gran Canaria, gehouden zullen worden en dat de organisatie in handen ligt van hetzelfde bedrijf.

GUADEC, de jaarlijkse conferentie van GNOME, en Akademy, de jaarlijkse conferentie van KDE, blijven gescheiden evenementen maar men hoopt dat deze kans benut zal worden ter verbetering van de samenwerking tussen beide opensource-desktopomgevingen.

"De GNOME-community is heel opgewonden van een gezamenlijk georganiseerde GUADEC en Akademy. GUADEC heeft traditioneel altijd een kans geboden voor onze community om elkaar in persoon te ontmoeten en relaties en vriendschappen op te bouwen. We kijken er naar uit om de kans te benutten om deze relaties uit te breiden naar onze KDE-collega’s bij Akademy/GUADEC", aldus Behdad Esfahbod, president van de GNOME Foundation.

De vicepresident van KDE e.V., Adriaan de Groot, wist hier aan te te voegen: "KDE e.V. kijkt uit naar de gezamenlijk georganiseerde conferentie, waar de GNOME- en KDE-community’s met elkaar kunnen optrekken en kunnen samenwerken op dezelfde plaats als nooit tevoren. Gran Canaria is een unieke locatie bij Europa en Afrika, dichtbij de Amerika’s en is de geschikte plek voor een historische ‘ontmoet-je-buren’-conferentie."

Volgens het voorlopige schema wordt de conferentie gehouden van vrijdag 3 juli tot zaterdag 11 juli in het Alfredo Kraus-auditorium en het aangelegen Congress Palaca in Las Palmas de Gran Canaria. De organisatie ligt in handen van de Cabildo de Gran Canaria, de lokale overheid van Gran Canaria, samen met de staatssecretarissen van toerisme, technische innovatie en buitenlandse handel. Meer informatie over de conferentie is te vinden op de wiki van de organisator.

Gran Canaria is door de GNOME Foundation en KDE e.V. verkozen boven twee andere voorstellen, namelijk van Tampere in Finland en Coruna in Spanje, vanwege de perfecte ligging als poort naar Afrika en de perfecte omstandigheden voor het houden van een evenement aldaar.