1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanaf de jaarlijkse GUADEC-conferentie van de GNOME-desktopomgeving kwam onlangs het nieuws dat men aan een derde uitgave van GNOME en de GTK+-toolkit gaat werken. Dit nieuws komt als een verrassing aangezien GNOME altijd gezegd heeft geen derde uitgave uit te willen brengen omdat het geen voordelen met zich mee brengt voor de gebruikers of de ontwikkelaars.

GNOME zit al relatief lang in de versie twee-cycle waarbij elke zes maanden een nieuwe uitgave komt die wel nieuwe functies en verbeteringen bied maar geen grote veranderingen. GNOME blijkt zijn standpunt over een derde uitgave veranderd te hebben en dit biedt nu een mogelijkheden om deze cyclus te doorbreken.

GTK+-ontwikkelaar Kristian Rietveld kondigde tijdens GUADEC kort voor GNOME een derde uitgave van de grafische toolkit aan. Als eerste staat voor GTK+ het verbeteren van de API en het verwijderen van oude, overbodige code in de planning, nieuwe grafische functies worden later toegevoegd. De derde versie van GNOME zal vanzelfsprekend gebruikmaken van de derde versie van GTK+.

De derde versie van GNOME en GTK+ komen er niet snel aan, de ontwikkelaars rekenen met minstens een jaar ontwikkeltijd. Incompatibiliteit probeert het project zoveel mogelijk te beperken, maar zal niet te vermijden zijn vanwege veranderingen in de API en ABI van GTK+.