1 min

Tags in dit artikel

, ,

VMWare heeft besloten zijn ESXi hypervisor gratis beschikbaar te maken. Hiermee wil VMWare de concurrentie aangaan met Microsoft, die geeft zijn hypervisor-applicatie gratis mee aan Windows Server 2008-gebruikers.

Paul Maritz heeft dit gisteren bekend gemaakt, tijdens de presentatie over de fiscale cijfers van vorig kwartaal. Microsoft heeft hiermee weer een wapen minder, aangezien de hypervisor bij de duurdere versies van Server 2008 gratis is.

Er werd al gespeculeerd over de stap die VMWare nu maakt. "Ik denk dat ze ESX Server gratis gaan maken. Het geld halen ze dan uit bundels met extra functionaliteit en diensten", aldus Gillet tegenover Techworld.

VMWare heeft tegelijkertijd besloten om al haar prijzen met tien procent te verhogen. Dit geldt voor alle landen die niet de Amerikaanse Dollar werken.

VMWare heeft de prijzen verhoogt om de Amerikaanse te kunnen compenseren. "Ten opzichte van bijvoorbeeld de euro is de dollar gedurende het afgelopen jaar bijna 15 procent minder waard geworden", zegt Ryan Knauss, bij VMware verantwoordelijk voor ‘Pricing, Licensing & Launch Management’, in een e-mail aan Techworld.

Of de daadwerkelijke prijsverhoging ook zo hoog is valt nog te bezien. Deze worden eerst overlegt met de verkoopkanalen, daarna merkt de klant pas de definitieve prijswijziging. In september moeten de onderhandelingen afgerond zijn.