2min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft gisteren de Hyper-V-virtualisatiesoftware uitgebracht. De software is voornamelijk bedoeld om marktaandeel van VMware weg te nemen.

Hyper-V is daarmee zes weken eerder dan verwacht uitgebracht. Het was namelijk eigenlijk bedoeld voor een lancering in augstus. Voor de uiteindelijke code had Microsoft al verschillende bèta- en releasecandidateversies uitgebracht.

De software is beschikbaar voor Windows Server 2008 of als stand-alonedownload voor 28 dollar. Vooral met de lage prijs ten opzichte van de producten van VMware en de goede integratie met Windows Server 2008 hoopt Microsoft de strijd met VMware aan te kunnen gaan.

"Het is ontworpen als een Windows-functie dus degenen die een Windows Server-certificaat hebben zullen er mee overweg kunnen en de mensen met de vaardigheden van Windows Server zullen ook weten hoe het werkt," aldus Bill Hilf, general manager van Windows Server Marketing and Platform Strategy bij Microsoft.

De bètaversies van Hyper-V zijn al zo’n 1,5 miljoen keer van het web gedownload en 250 bedrijven die hadden toegezegd mee te werken aan het geavanceerde testen van Hyper-V hebben de uiteindelijke versie van Hyper-V geïnstalleerd.

Hoewel Microsofts virtualisatiesoftware iets simpeler is dan VMware, zo is het niet mogelijk om meer geheugen aan een draaiende virtual server toe te kennen of applicaties zonder downtime van een virtual naar een physical server te verplaatsen, wordt verwacht dat Hyper-V toch een succes wordt in met name de kleine bedrijven.

VMware is ondertussen niet onder de indruk van Microsofts poging om de servervirtualisatiemarkt te betreden. "Wat wij de laatste zeven jaar hebben ontwikkeld, daar begint Microsoft nu pas aan te denken," aldus Raghu Raghuram, vicepresident van producten en oplossingen bij VMware.