GNU, het project om een open source UNIX-achtig besturingssysteem te bouwen, bestond gisteren 25 jaar. De Free Software Foundation (FSF) startte gisteren ter ere van dit jubileum een feestmaand samen met een korte film door de Britse humorist, acteur, novellist en filmmaker Stephen Fry.

In de film van vijf minuten spreekt Fry over wat opensourcesoftware precies is tegenover gesloten software. Fry legt tevens uit dat het Linux besturingssysteem eigenlijk het GNU besturingssysteem is en raadt iedereen die nog geen GNU-systeem draait om een distributie als Gnewsense te proberen. Gnewsense is een Ubuntu-gebaseerde distributie met een nadruk op vrije software. De FSF laat weten blij te zijn met de inzet van Stephen Fry omdat hij de boodschap op een duidelijke manier weet over te brengen.

Peter Brown, de executive director van de FSF liet het volgende weten: "We willen dat de 25ste verjaardag van GNU meer is dan slechts een reflectie op de geschiedenis van de vrije software beweging, omdat ondanks alle successen nog veel gebruikers proprietaire applicaties, platformen, drivers en firmware draaien. De video van Stephen Fry is dus ook een oproep voor al het werk dat er nog gedaan moet worden."

De FSF heeft gedurende de maand september nog meer bekendmakingen in de planning staan met als afsluiting de Software Freedom Day op twintig september en de GNU viering op zevenentwintig september.