Belgacom en Sun hebben samen een nieuwe methode voor datacenter-koeling ontworpen. Normaliter wordt een datacenter gekoeld met behulp van airconditioning. Beide bedrijven komen echter, met hulp van Cisco, tot een andere oplossing: Koelen met lucht van buitenaf.

Doordat er in een datacenter veel gekoeld moet worden, is het nieuwe systeem handig voor zowel de economische als de ecologische vooruitgang. Het nieuwe datacenter bestaat overigens alleen nog maar op schaal. Een dergelijke methode wordt al een tijd lang toegepast in telefooncentrales.

Paul Kiekens, Teamleader Telco, Sun Microsystems: "Ingenieurs van Belgacom en Sun Microsystems creëerden een datacenter schaalmodel waarbij geen koelinstallatie vereist is: de systemen worden eenvoudig gekoeld door middel van buitenlucht. (Full Free Air Cooling). De besparingen zijn enorm en kunnen oplopen tot 47% van het totale energiebudget van het datacenter."

Uit de test komt naar voren dat het systeem prima geschikt is voor het Belgische klimaat, dus ook voor veel andere klimaten in Europa. Sun heeft voor het datacenter servers geleverd die beter tegen hitte kunnen. De systemen draaien gewoon 24 uur per dag en er draaien monitoring-services die de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de gaten houden.

Met deze test wil Belgacom de ICT-producenten stimuleren om hun toestellen te ontwerpen en te certifiëren volgens de zogenaamde ‘ETSI class 3.1 norm’, pas dan kan deze energiebesparende techniek algemeen toegepast worden.