1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er bestaat een kans dat we aan het einde van 2009 de eerste processoren gaan zien die gebaseerd zijn op een procédé van 32nm. Deze processors zullen gebaseerd zijn op de micro-architectuur Nehalem.

Intel is van plan om deze processoren onder de naam Westmere te gaan verkopen. Deze processoren zouden een verbeterde versie zijn van de Bloomfield’s die er binnenkort ook zitten aan te komen. Buiten de verbeteringen om zit het grootste verschil hem wellicht in de procédé, want de Bloomfield’s beschikken over een procédé van 45nm.

Vanwege de kleinere procédé boekt Intel een aantal voordelen. Zo kunnen er meer transistors op de processor verwerkt worden en er bestaat ook een kans dat de TDP verlaagd kan worden bij het gebruik van een kleinere procédé. Dat zou eventueel weer kunnen leiden tot meer dan vier cores in de toekomst.

De Westmere’s zullen vooral voordeel behalen wanneer ze bezig zijn met virtualisatie. De processoren zouden vertragingen, die kunnen ontstaan tijdens het proces van de virtualisatie, nog kleiner kunnen maken qua tijd.