De eerste processoren op basis van een 14nm-procedé zijn pas net verschenen maar er wordt alweer gesproken over de volgende stap in het verkleinen van het procedé. Intel verwacht begin 2017 de eerste 10nm-chips te kunnen introduceren. Daarmee lijkt het bedrijf iets wat vertraging te hebben opgelopen want Intel sprak eerder over 2016.

Taha Khalifa, Intel’s general manager van het Midden-Oosten en Noord Afrika, heeft gezegd dat de eerste Intel 10nm-chips begin 2017 verwacht worden. Volgens hem volgt Intel daarmee Moore’s Law nog steeds consistent, iets wat Intel al 40 jaar doet.

De eerste 10nm processoren zullen verschijnen in wat Intel noemt de Cannonlake-generatie. Cannonlake is de opvolger van Skylake wat op zijn beurt weer de opvolger is van Broadwell. Intel heeft in 2014 de eerste Broadwell-chips op de markt gebracht maar deze komen pas nu echt breed beschikbaar. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van dit jaar nog de eerste Skylake-chips zullen verschijnen. Deze chips zullen vooral gebruikt gaan worden in pc’s, laptops en bepaalde high-end tablets.

Intel heeft recent ook Cherry Trail-chips geïntroduceerd die gebruik maken van hetzelfde productieproces als Broadwell, maar deze zijn specifiek bedoeld voor smartphones en mainstream-tablets.

De volgende generatie Skylake wordt door Intel inmiddels ook al gepromoot, deze beschikken namelijk over enkele nieuwe innovatieve functies zoals ondersteuning voor het draadloos opladen van laptops maar ook het draadloos verbinden met beeldschermen, printers en externe opslag.