2min

Tags in dit artikel

, ,

Diverse consumentenorganisaties hebben de hoop in de OV-Chipkaart opgegeven en pleiten voor het bestaan van de strippenkaart, aangezien die veel beter is volgens de organisaties. De terugtrekking van steun in dit project door de consumentenorganisaties valt tegelijk met de aankondiging van Rotterdam volledig over te willen stappen naar het systeem.

Rotterdam heeft vandaag tevens aangegeven over te willen gaan op de OV-chipkaart en hiermee de strippenkaart buiten spel te zetten. De gemeente Rotterdam test de OV-chipkaart al enige tijd en is er tevreden over. Het bestuur van Rotterdam heeft dan ook een verzoek ingediend staatssecretaris Tineke Huizinga van verkeer & waterstaat om de OV-chipkaart volledig in te voeren. Consumentenorganisaties zijn niet blij met de stap van Rotterdam en hopen dat de staatssecretaris geen groen licht gaat geven voor dit project.

Volgens consumentenorganisaties spelen er nog teveel factoren een rol die de OV-chipkaart niet bruikbaar maken. De prijs, privacy en praktische problemen met overstappen zijn volgens de ANWB, CG-raad voor chronisch zieken en gehandicapten, Consumentenbond, studentenvakbond LSVb en reizigersorganisatie Rover doorslaggevende factor om het vertrouwen op te zeggen. Dat er niets gedaan wordt aan de huidige problemen helpt ook niet echt mee aan het imago van de OV-chipkaart, zo stellen de gebruikers.

Volgens de consumentenorganisaties werkt het idee op papier prima en biedt het de gebruiker een hoop gemak. "Door de voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen werkt het systeem niet. Niet alleen biedt de ov-chipkaart reizigers geen voordelen, het lijkt er zelfs op dat het elektronische kaartje de consument alleen maar nadelen biedt", aldus de organisaties.

De Nederlandse Spoorwegen heeft aangegeven dat ze het jammer vinden dat de vier organisaties niet verder willen praten. Desalniettemin houdt de NS gewoon contact met organisaties, door middel van haar eigen communicatiemethodes. Staatssecretaris Huizinga heeft aangegeven dat dit komt als een verrassing. Ze wil snel met met de organisaties opnieuw en de vier grote steden om tafel gaan zitten om zo tot een besluit komen.