3min Devices

Eerste Android-telefoon, T-Mobile G1, onthuld

T-Mobile heeft onlangs de internationale uitgave van de eerste mobiele telefoon op basis van het Google Android-platform aangekondigd. De T-Mobile G1, zoals het mobieltje heet, zal binnenkort beschikbaar komen voor consumenten op twee continenten.

Eerste Android-telefoon, T-Mobile G1, onthuldDe nieuwe Android-telefoon van T-Mobile heeft een touch-screen, een QWERTY-toetsenbord en software gebaseerd op het Android-platform van Google. De telefoon is exclusief verkrijgbaar voor het T-Mobile netwerk en is een fabricaat van HTC.

T-Mobile is trots om de eerste provider te zijn die een Android-mobieltje kan aanbieden. Het bedrijf denkt dat het Android-platform een goede stap voorwaarts kan zijn voor de penetratie van internet op je mobiel, iets wat vooral in de Verenigde Staten nog erg laag is. Het internet en de diensten van Google staan centraal in het Android-platform en deze moeten de boost verzorgen die T-Mobile graag ziet.

Consumenten uit de Verenigde Staten kunnen de G1 nu al, in beperkte hoeveelheden, bestellen via een speciale G1-website. De telefoon zal vanaf 22 oktober daadwerkelijk in de winkels en online beschikbaar zijn voor een prijs van 179 dollar samen met een twee-jarig spraak en data-abonnement. De G1 zal vanaf november in Groot Brittannië beschikbaar komen terwijl de rest van Europa moet wachten tot het eerste kwartaal van 2009.

Eerste Android-telefoon, T-Mobile G1, onthuld
T-Mobile G1 met uitgeklapt toetsenbord in hand.

De G1 biedt ondersteuning voor de EDGE- en 3G-netwerken van T-Mobile alsmede het gebruik van draadloze Wi-Fi netwerken voor toegang tot het internet. Het mobieltje bevat ook een geïntegreerd kompas, onder andere voor het live updaten van de kijkrichting bij het gebruik van Google Maps Street View. De laatste functie is in Europa alsmede in veel plaatsen in de Verenigde Staten nog niet beschikbaar maar dit zal snel volgen volgens Google. Voor het maken van foto’s biedt de G1 een 3 megapixel camera.

T-Mobile heeft ervoor gekozen om de G1 te bundelen met een applicatie om op eenvoudige wijze muziek te kopen bij Amazon MP3. De muziek kan direct als DRM-vrij mp3-bestand gedownload worden naar het mobieltje, hier is echter wel een Wi-Fi-verbinding voor nodig. Alle overige functies van Amazon MP3, waaronder het beluisteren van previews kan via een normale EDGE- of 3G-verbinding.

Het Google Android-platform is een opensource-platform voor mobiele telefoons en handhelds van de Open Handset Alliance. Het platform kan volgens onderzoeksbureau Gartner in 2011 tot wel tien procent marktaandeel innemen. Het Android-platform biedt ook een uitgangspunt voor het gebruik van Google-diensten als GMail en Google Maps.

Het platform is door Google ontwikkeld en biedt de mogelijkheid aan community ontwikkelaars om allerhande applicaties voor het platform te schrijven naast de gebundelde applicaties van de provider en Google. Deze applicaties kunnen door de ontwikkelaars aangeboden worden op de Android Market, waar gebruikers van een Android-apparaat makkelijk applicaties kunnen terugvinden. De geschreven applicaties draaien op elk mobieltje met het Android-platform.

Bron:Techzine Redactie