‘The Brick’ is een nieuw productieproces van Apple. Dat beweert althans de Apple-website 9to5Mac. De afgelopen weken lanceerde de website verschillende geruchten over producten die deze aparte naam zouden dragen. Gisteren maakte de website echter bekend dat ze nu definitief denken te weten wat het is.

Er wordt in de Apple-nieuwscommunity al geruime gespeculeerd wat ‘The Brick’ nou precies is. Vele websites lieten hun logica erop los en concludeerden dat het wel een nieuw product van Apple moest zijn.

Een nieuwe iMac, MacBook, nieuwe iPods, een compleet nieuw Apple-product dat een Windows-killer moest worden. Vrijwel alles kwam voorbij, maar het blijkt toch niet te kloppen.

Volgens 9to5Mac heeft ‘The Brick’ namelijk met aluminium te maken. Gezien de aankomende MacBook en MacBook Pro-revisies is dat niet zo vreemd, want de geruchten doen de ronde dat beide notebooks voorzien worden van een aluminium jasje. Concreet is ‘The Brick’ volgens 9to5Mac een ‘hooggekwalificeerd luchtvaartvriendelijk stuk aluminium’, dat het begin aankondigt van een nieuw productieproces om MacBooks te produceren.

Tot nog toe besteedde Apple de productie van producten als de MacBook en MacBook Pro uit aan bijvoorbeeld het Taiwanese bedrijf Foxconn. Volgens 9to5Mac is Apple de afgelopen jaren druk bezig geweest een productieproces te ontwikkelen waarbij producten gemaakt worden uit een stuk aluminium door middel van lasers en water onder hoge druk om mee te snijden.

Volgens 9to5Mac is dit niet volledig nieuw. Apple heeft altijd de ambitie gehad en ook geruime tijd uitgeoefend om de productie van producten in eigen beheer te houden. In 1990 liet Steve Jobs, die destijds eigenaar van NeXT was (de basis voor Mac OS X – red.), een fabriek bouwen die uitgerust was met de laatste technische snufjes en die met slechts honderd medewerkers NeXT-machines kon produceren. Jobs was er naar eigen zeggen even trots op als op zijn computers.

Het nieuwe productieproces klinkt veelbelovend, maar het heeft ook een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van meer traditionele productieprocessen. Zo voorkomt uitsnijden dat metaal/aluminium gebogen moet worden waardoor zwakke plekken ontstaan. Ook bevatten de producten geen naden en schroeven omdat alles uit een massief stuk aluminium komt.

Meest belangrijke voordeel is eigenlijk wel dat het product ultralicht wordt, zeer sterk en bovendien zeer goedkoop. Dit laatste zal zich vervolgens ook uiten in de prijzen van de MacBooks. Tot slot kan men creatievere designs maken omdat alles uit een massief blok aluminium komt, zegmaar een soort van boetseren.

Eigenlijk kondigde Apple in de laatste financiële persconferentie nog aan dat ze met iets totaal nieuws kwamen, iets dat volgens financieel directeur Peter Oppenheimer "zo innovatief zou zijn dat concurrenten het niet zouden kunnen evenaren". Wat het was werd natuurlijk angstvallig geheimgehouden. 9to5Mac denkt dat deze stap voor Apple betekent dat we forse prijsdalingen voor de MacBooks gaan zien en ook nieuwe designs tegemoet kunnen gaan zien.

Daar komt bij dat wederom de geruchten dat Apple op 14 oktober de nieuwe MacBooks zal introduceren alsmaar sterker worden. Volgens 9to5Mac is het vrijwel zeker dat de nieuwe MacBook en MacBook Pro op 14 oktober tijdens een nieuw special event geïntroduceerd worden. "De pers krijgt in de komende dagen de uitnodigingen", aldus de website.