Mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, heeft in een interview met het Britse dagblad The Telegraph aangegeven dat hij denkt dat de iPod zijn langste tijd gehad heeft. Ook noemde hij de beperkingen van de iPhone 3G waarvoor hij graag bepaalde applicaties zou schrijven, maar niet kan vanwege de restricties.

Wozniak richtte Apple samen met huidig topman Steve Jobs en Ronald Wayne in januari 1977 op. Wozniak was de geestelijk vader van de eerste twee Apple-computers, de Apple I en II. Wozniak stopte in 1987 als uitvoerende bij Apple, maar tegenwoordig is hij nog steeds werknemer. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat al vele producten op zijn naam heeft mogen bijschrijven, waaronder de eerste iPod in 2001.

Afgelopen september introduceerde Apple nog een nieuwe iPod-line-up met een nieuwe nano die het ontwerp van de 2e generatie iPod nano weer overgenomen heeft. Ook introduceerde Apple de tweede generatie iPod Touch, die min of meer de toekomst van de iPod lijkt te bepalen. Met de iPhone als ‘ultieme iPod’ en de iPod Touch als kleine broer lijken de dagen voor de overige modellen toch enigszins geteld, zo vind ook Wozniak.

"De iPod heeft min of meer een lang leven op nummer één gehad", verklaart hij tegen The Telegraph. "Dingen die, als je terugkijkt op de transistor-radio, na bepaalde tijd een soort van uitsterven." Volgens The Woz, zoals Wozniak ook wel genoemd wordt, heeft tegenwoordig iedereen wel één, twee of drie iPods. "Je komt op een punt waar je ze overal ziet, ze worden heel goedkoop en ze verkopen niet meer zoveel als voorheen", stelt hij.

Hij gaat ook in op de ‘revolutionaire telefoon’ van Apple, de iPhone 3G. "Consumenten krijgen niet alles wat ze willen als bedrijven merkgebonden zijn en hun software op slot gooien", geeft hij aan als hij het besturingssysteem van de iPhone met Google Android vergelijkt, dat juist wel open is en volledig aanpasbaar is. "Ik zou graag een aantal krachtiger applicaties voor het iPhone-platform ontwikkelen dan nu is toegestaan.", aldus Wozniak.

Volgens Wozniak houden hij en Steve Jobs niet van het gegeven dat de toewijding aan Apple van religieuze aard zou zijn. "Ik zou willen dat gebruikers zelf de volgende generatie beïnvloeden", zegt hij. "In een religie is het niet toegestaan om uitdagingen aan te gaan. Ik wil juist dat klanten ons uitdagen."