2min

Tags in dit artikel

, ,

Mark Shuttleworth, de man achter de Linux-distributie Ubuntu, heeft op zijn blog laten weten dat Canonical, het commerciële bedrijf achter Ubuntu, meer aandacht zal besteden aan het verbeteren van de Linux-desktop.

Shuttleworth wil dat Linux een populariteitsboost zal krijgen en daarvoor moet de opensource-community volgens hem kijken naar het succes van web 2.0 en de iPhone. Web 2.0-pioniers hebben volgens hem laten zien dat je in de eerste seconden een gebruiker bindt middels het volgende recept:

  1. Maak je site visueel aantrekkelijk.
  2. Maak iets vernieuwends en doe dit heel goed.
  3. Zet de gebruikers aan het werk en geef ze een onmiddellijk, belonend resultaat.

Volgens Shuttleworth moet de Linux-desktop een soortgelijke set regels aan gaan houden om succes te behalen. Om dit doel te bereiken neemt Canonical professionele mensen in dienst op het gebied van gebruikservaring en gebruiksinteractie. Het nieuwe personeel van Canonical zal niet alleen gaan werken aan projecten van Canonical zelf, maar zullen vooral ook werken aan de desktopomgevingen GNOME en KDE en andere upstream-projecten.

Shuttleworth denkt niet alleen te staan en wijst erop dat de opensource-community al langer aandacht besteed aan het onderwerp maar dat Canonical nu actief mee zal werken, iets wat ze tot nu toe niet deden. Canonical wordt al tijden beschuldigd om niks terug te leveren aan de ontwikkeling van upstream-projecten maar Shuttleworth zegt hier nu verandering in te brengen. Naast de al genoemde professionals zal Canonical namelijk nog meer personeel in dienst nemen om te werken aan onder andere X.Org, OpenGL, GTK+, Qt, GNOME en KDE. Veel van de personen die in dienst worden genomen hebben ervaring met opensourcesoftware maar ook een groot deel haalt zijn ervaring uit andere industrieën.

Toen Shuttleworth tijdens de O’Reilly Open Source Convention (OSCON) als doel noemde om binnen 2 jaar een gebruikservaring te kunnen bieden die met Apple kan concurreren kreeg hij veel vragen over hoe je de grafische interface consistent krijgt. Shuttleworth zegt hier nu op dat de inconsistentie van de Linux-desktop zowel een voordeel als een nadeel is. Nadelig is bijvoorbeeld dat GNOME, OpenOffice.org en Firefox alle 3 een andere grafische toolkit gebruiken maar voordelig is het dat ze vrij zijn om hun eigen ideeën uit te werken en te innoveren.

De nieuwe teams zullen Launchpad, het ontwikkelsysteem van Canonical en Ubuntu, binnenkort vullen met branches van verschillende projecten waarop de teams zullen werken aan de verbeteringen. Shuttleworth zegt echter wel toe dat het traditionele Ubuntu-team niet met het nieuwe team gemixt zal worden om de belangen gescheiden te houden.