2min

Tags in dit artikel

, ,

Hewlett-Packard heeft een nieuwe laptop geïntroduceerd die gebruik maakt van een multi-touchtechnologie. Deze laptop is de eerste stap van de fabrikant om toe te kunnen treden tot de markt van multi-touchlaptops.

De TouchSmart tx2 laat gebruikers de bewegingen van hun hand gebruiken in plaats van het toetsenbord of de muis. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld foto’s bewerken en werken met andere afbeeldingen, muziek of andere applicaties.

De HP tx2 weegt ongeveer 2,3 kilogram en wordt geleverd met Windows Vista. De laptop heeft ook een 12,1-inch LED-scherm, een oplaadbare digitale pen en wordt aangestuurd door de AMD Turion X2 Ultra dual-coreprocessor.

De multi-touchtechnologie waar de laptop gebruik van maakt is vooral populair geworden door de Apple iPhone en gelijkwaardige apparaten. Het is zelfs zo dat analisten verwachten dat Apple het eerste bedrijf zal zijn dat een Mac-laptop op de markt zal brengen die voorzien is van verschillende multi-touchfeatures.
ASUS is iets eerder geweest met het introduceren van een multi-touchlaptop dan HP, het enige verschil echter is dat het scherm van de tx2 kan draaien en de notebook van ASUS dit niet kon.

"Surfen over het web en het bekijken van foto’s en video’s met een tik of andere vlugge beweging van een vinger is een geheel nieuwe manier om te kunnen genieten van digitale content op een laptop," zo vertelde Ted Clark, voorzitter van HP’s Notebook Global Business Unit. "Met de introductie van de TouchSmart tx2, biedt HP de gebruikers een gemakkelijkere en meer natuurlijke manier om om te gaan met hun laptops."

De tx2 kan gebruikt worden als een normale notebook, maar kan daarnaast ook gebruikt worden als een tabletpc. Het is tevens mogelijk om in de tabletmode te schrijven op het scherm. Ook heeft het scherm de mogelijkheid om horizontaal 180 graden te draaien, hierdoor kan iemand die zich achter de notebook bevindt ook meekijken.

Microsoft heeft daarnaast laten weten dat zij niet van plan is om de touchtechnologie te integreren in Windows tot de release van Windows 7, welke voorlopig gepland staat om uit te komen in 2010.

De HP TouchSmart tx2 is vanaf nu beschikbaar met een prijs vanaf 1149 dollar.