1 min

Tags in dit artikel

,

Reizigers die op weg gaan met de Thalys-treinen, die rijdt in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland, kunnen sinds dinsdag gebruik maken van draadloos internet tijdens de reis. Deze nieuwe dienst is ingevoerd na een test waaraan zestig duizend gebruikers deelnamen.

Reizigers in de tweede klas betalen voor toegang tot het netwerk 6,50 euro, voor eersteklasreizigers is toegang gratis. Alle 26 treinen van Thalys zijn uitgerust met het draadloze netwerk.

Dit netwerk maakt gebruik van een satellietverbinding die tot stand is gekomen door Nokia Siemens Networks, Telenet en 21net. Wanneer de trein zich in een tunnel bevindt, wordt echter een mobiel netwerk gebruikt. Thalys is de eerste hogesnelheidstrein die in meerdere landen een internetverbinding aanbiedt.

Om de dienst zo stabiel mogelijk te houden wordt gebruik gemaakt van Wi-Fi, satellieten en UMTS aan de hand van welke dienst op welk traject beschikbaar is. Een centrale dienst controleert welke voorziening op welk moment de hoogste prestaties levert.

Tijdens de testperiode hebben negen van de tien gebruikers aangegeven de dienst goed tot zeer goed te vinden.