Bob Sijthoff, een Nederlandse zakenman, heeft een rechtsspraak tegen Wikipedia verloren. Wanneer de voormalige eigenaar van het Financieele Dagblad zijn lemma verwijderd wil zien, moet hij naar de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten.

Sijthoff startte een kort geding tegen Wikipedia omdat zijn lemma ‘onjuiste en grievende’ informatie zou bevatten. Hij vond dat Wikipedia Nederland het artikel zou moeten verwijderen en de persoonsgegevens van de schrijver, een zekere Jacob H., openbaar moest maken. Zo staat er in het artikel onder de kop ‘omstreden’ dat Sijthoff zijn bankier in elkaar heeft laten slaan.

De advocaten van Wikipedia Nederland betoogden dat de bezoekers contact maken met de servers van de Wikimedia Foundation in Amerika. Ook meldde Wikipedia Nederland dat ze geen informatie hebben over de schrijvers van artikelen en ze mogen ook geen invloed uitoefenen op de moderatoren. De advocaat van Sijthoff had, volgens de rechter, onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Wikimedia Nederland c.s. zeggenschap heeft over de beschikbaarstelling en de inhoud van de Nederlandse versie van Wikipedia. Wanneer Sijthoff alsnog wil dat zijn lemma wordt verwijderd moet hij naar de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten stappen.