2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vroeg onderzoek wijst uit dat het spelen van videogames door ouderen het brein goed kan doen.

Uit een onderzoek waaraan 40 ouderen tussen de 60 en 70 jaar deelnamen, blijkt dat de cognitieve functies verbeterden nadat zij een videospel leerden spelen waarbij enige strategie was vereist.

Mannen en vrouwen die een maand lang met het spel omgingen, scoorden aan het eind van de maand beter in de geheugentest, konden beter redeneren en beter multitasken. Het brein werd dus een stuk scherper.

Echter is dit het eerste onderzoek dat tot deze conclusie komt en wordt het resultaat nog een beetje met een korreltje zout genomen, aldus senioronderzoeker dr. Arthur F. Kramer, professor psychologie op de universiteit van Illinios.

Desalniettemin vertelde hij wel tegenover Reuters dat de resultaten veelbelovend zijn omdat ze suggereren dat strategiespellen de hersenen van ouderen kunnen verbeteren.

In totaal werden er 40 ouderen gevraagd die willekeurig of bij de videogamegroep of bij de controlegroep terechtkwamen. De videogamegroep speelde een hele maand lang de game Rise of Nations. De overige groep deed niet aan videogames.

In Rise of Nations is het de bedoeling de wereld te domineren door militaire operaties te ondernemen, steden te bouwen, economieën te onderhouden en mensen te voeden.

Na het onderzoek bleek dat de videogamegroep op verschillende tests beter scoorde dan de controlegroep. Verder onderzoek is echter nog nodig om de bevindingen te controleren en te verduidelijken. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of dezelfde strategiegames hetzelfde effect hebben en of de effecten blijven aanhouden.

De bevindingen houden echter wel steek met eerder onderzoek waaruit bleek dat ouderen hun cognitieve functies kunnen verbeteren door zowel mentaal als fysiek actief te blijven door bijvoorbeeld te lezen, te fietsen of door andere hobby’s uit te oefenen.