DirectX 11 zal de volgende grote stap op het gebied van graphics zijn en gebundeld worden met Windows 7, net zoals dit het geval was bij DirectX 10 dat in Windows Vista zit. De eerste grafische kaarten die DirectX 11 ondersteunen zouden verkrijgbaar moeten zijn tegen het einde van 2009.

De lancering van de eerste grafische kaarten met ondersteuning voor DirectX 11 zal waarschijnlijk plaats gaan vinden in de laatste twee kwartalen van 2009. De competitie tussen ATI en NVIDIA is groot, want de vraag is wie als eerste zijn DirectX 11-kaart zak lanceren. Voor NVIDIA is een overwinning belangrijk, het bedrijf had namelijk eerder besloten geen DirectX 10.1-kaarten te lanceren. Het beweert dat alle DirectX 10.1-functies ook in zijn DirectX 11-kaarten zullen zitten.

DirectX 11 zal verder een belangrijke stap zijn naar een standaard voor in-game physics. NVIDIA zal het beste uit zijn PhysX proberen te halen en het zal interessant worden hoe Microsoft hierop zal inspelen. De eerste DirectX 11-games worden begin 2010 verwacht.