1 min

Na de breuk van drie telecomkabels op de bodem van de Middellandse Zee heeft France Telecom er een schip op afgestuurd om de schade te onderzoeken en te repareren. Dat schip is nu aangekomen.

De bemanning van de Raymond Croze, zoals het schip heet, denkt dat de kabels zijn gebroken door een anker. De reparatiewerkzaamheden van de de SEA-ME-WE3- en SEA-ME-WE4-kabels zijn eergisteren begonnen en de verwachting is dat de werkzaamheden net voor 2009 klaar zullen zijn. Het schip voor de FLAG-kabel is nog onderweg.

Toen het schip aankwam, stuurde het onmiddellijk een onbemande onderzeeër de diepte in om naar de kabels opzoek te gaan. Pas als de kabels gevonden zijn kunnen de reparaties beginnen, echter is niet duidelijk hoelang het duurt voordat de kabels gelokaliseerd zijn omdat een anker ze vele kilometers weg kan hebben gesleept.

Desalniettemin is de verwachting dat de SEA-ME-WE3 nog voor volgend jaar weer data kan vervoeren en bij de SEA-ME-WE4 zal dat zelfs al het geval zijn op 25 december. Het reparatieschip voor de FLAG-kabel, die niet hoort bij France Telecom maar bij het Indiaase Reliance Globalcom, is nog altijd onderweg, maar ook die kabel zou in de loop van de deze week weer in orde moeten zijn.

Volgens France Telecom is de situatie in de getroffen regio’s als India, Singapore en Egypte verbeterd. Egypte meldt zelfs dat tachtig procent van zijn internetcapaciteit weer hersteld is.

[center]Route van de SEA-ME-WE 3-kabel[/center]