1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nadat Apple enige tijd geleden actief de komst van andere browsers naar de App Store tegenwerkte, heeft het bedrijf deze week alsnog vier alternatieve browser in de App Store geaccepteerd.

Deze verandering van Apples beleid is enigszins merkwaardig omdat het bedrijf fel gekant was tegen browsers en het lange tijd geen browsers toe wou laten. Volgens Apple zouden de browsers namelijk in meer of mindere mate functies van de eigen webbrowser Safari overnemen. Dit zou voor klanten verwarrend zijn, aldus het bedrijf.

De vier nieuwe webbrowsers – Edge Browser, Webmate, Incognito, en Shaking Web – maken alle vier gebruik van Apples eigen WebKit-frameworks en -engine die tevens gebruikt worden voor zowel de desktop als de mobiele variant van Safari. Dit is waarschijnlijk de reden dat deze browsers wel toegelaten werden.

Firefox en Opera, twee andere alternatieve browsers, hebben ook geprobeerd om hun browsers aan te melden bij Apple maar werden afgewezen. Hieraan ten grondslag ligt vermoedelijk het feit dat zij gebruikmaken van een eigen engine en frameworks. De iPhone SDK verbiedt namelijk het gebruik van frameworks die niet door Apple gemaakt zijn.

De Nederlandse iPhone-community iPhoneclub.nl heeft de vier browsers onder de loep genomen in een vierdelige review. Van de vier webbrowsers voor de iPhone scoren WebMate en Incognito het beste met beide een ruime voldoende (7). Edge Browser en Shaking Web zijn volgens de website slechts goed voor een magere 5.