De Zweedse browserbouwer Opera verwacht dat Apple de iPhone-versie van Opera Mini in de App Store toe zal laten als het bedrijf deze op korte termijn zal indienen. Dit zei het bedrijf deze week op het Mobile World Congress 2010 na afloop van de introductie van de browser-software.

TechCrunch had onlangs een kort vraaggesprek (zie video) met Phillip Grønvold, partner manager bij Opera Software. Volgens Grønvold wilde het bedrijf eerst de applicatie aan partners en de media laten zien voordat deze publiekelijk gelanceerd wordt. Hij verklaarde dat de applicatie ‘nog niet helemaal af’ is, maar dat men ‘zeer dichtbij voltooiing’ is en dat het niet lang meer zal duren. Daarna zal de applicatie bij Apple ingediend worden.

Tot nu toe heeft ook alleen de op Mobile World Congress aanwezige pers de nieuwe iPhone-browser mogen aanschouwen. Omdat de software nog niet af is, mochten journalisten geen video-opnamen of foto’s van de software maken. Volgens de Britse versie van technologiemagazine Wired, die de Opera Mini-browser al zelf mocht uitproberen, is de browser ‘snel’. De website is overwegend enthousiast over de software, al zijn er ook enkele minpuntjes.

Wired schrijft dat het scrollen door webpagina’s soepel als zijde verloopt met slechts een sporadische hapering als het gaat om een iets grotere website. Opvallend is bovendien ook dat de iPhone-incarnatie van de browser dezelfde interface heeft als ook op andere platformen het geval is. De software mist echter wel pinch-to-zoom-ondersteuning om op pagina’s in te zoomen, maar door de ‘intelligente wijze’ waarop Opera Mini tekst weergeeft zou deze volgens Wired niet direct noodzakelijk zijn.

Uniek bij de iPhone-versie is ondersteuning voor sessies, die onthouden welke tabbladen en meest recente pagina’s actief waren toen de browser afsloot, een functionaliteit die bij veel desktop-browsers tegenwoordig standaard aanwezig is. Ten slotte is er ook een ‘vernuftige’ widget in de rechteronderhoek van de software om snel tabbladen mee te wisselen.

De snelheid van de browser komt met name doordat de browser HTML niet op het toestel zelf rendert. Dit wordt door een proxy-server gedaan die vervolgens een ingepakte representatie van de website terugstuurt. Deze compressie-technologie zorgt er volgens Opera tevens voor dat er beperkingen zijn in wat de browser kan. Deze technische verschillen zou Opera Mini ‘voldoende anders’ maken dan Safari om toegelaten te kunnen worden in de App Store.

Grønvold verklaarde dat Opera de voorwaarden van Apple goed heeft bestudeerd en is ervan overtuigd dat de browser honderd procent aan Apples eisen voldoet. Hij wil nog niet aangeven wanneer de browser klaar is. "Als het klaar is", stelt hij. Als Opera de browser indient ligt de bal bij Apple, maar het is vooralsnog onduidelijk of het bedrijf, evenals Opera Software, van mening is dat de software volledig voldoet aan de eisen voor iPhone-applicaties.