De lancering van Intels nieuwste quadcore-cpu’s voor desktopcomputers, blaast oude geruchten over de nieuwe iMacs weer nieuw leven in.

Afgelopen november stelde de Taiwanese krant DigiTimes dat Apple voor de introductie van nieuwe iMacs zou wachten op de nieuwe Core 2 Quad van Intel. Ook andere fabrikanten als Acer, Hewlett-Packard en Dell zouden volgens de krant destijds al in de wachtrij staan.

Interessant aan de nieuwe quadcore-cpu’s van Intel is het feit dat ze minder energie gebruiken dan voorgaande quadcore-cpu’s. De nieuwe quadcores gebruiken nog maar 65W, terwijl de voorganger nog 95W energie nodig had. De nieuwe quadcores leveren echter geen kloksnelheid, functies of onboard cache in. Volgens Intel zijn de processors bedoeld voor ‘hippe en coole desktops’

De processors, die leverbaar zijn met kloksnelheden variërend tussen 2.33, 2.66 en 2.88 GHz zijn ook aanmerkelijk goedkoper dan hun notebook-versies. Ze zouden respectievelijk 245, 320 en 369 dollar gaan kosten. De beste notebookprocessor, ter vergelijking, kost alleen al 1038 dollar en draait op de hoogstmogelijke kloksnelheid van 2,53 GHz.

Hoewel het niet vaststaat dat Apple deze processor heeft uitgekozen voor de iMac, liggen de karakteristieken en prijsniveau wel in lijn met de berichten van DigiTimes dat Apple voor de nieuwe quadcore klant van Intel zou zijn. Een ander bericht van de krant meldt echter dat Apple gekozen zou hebben voor een betere koeler hetgeen weer duidt op een processor die meer in plaats van minder energie gebruikt.

Naar verluidt zou Apple deze maand nog met een nieuwe iMac komen. Hoewel niet duidelijk is wanneer, ligt het wel voor de hand dat er binnenkort een nieuwe iMac komt. Apple is stap voor stap bezig met een complete transitie naar video- en gewone chipsets van Nvidia en de iMac is een van de producten die deze transitie nog niet heeft meegemaakt.