2min

Tags in dit artikel

,

Apple werd verwacht nog deze maand met een nieuwe iMac te gaan komen, maar volgens nieuwe berichten is de upgrade van de desktop-Mac vertraagd vanwege bedrijfsproblemen en de keuze van een processor.

Volgens Shaw Wu, beursanalist bij Kaufman Brothers, lijkt de iMac zo goed als klaar voor een upgrade, maar is Apple er nog niet over uit welke processor de computer moet krijgen. De keuze is tussen energiezuinige quadcore-processors of minder energiezuinige dualcore-processors met meer cachegeheugen.
In november waren er al geluiden dat Apple op nieuwe quadcore-processors van Intel zou wachten, die heeft de chipmaker afgelopen week gelanceerd.

Wu gaf aan enigszins verrast te zijn dat de iMac niet tijdens de Macworld Expo een upgrade heeft gekregen. Hij denkt dat Apple twijfelt over de processor omdat het bang is om een verkeerde beslissing te maken die de verkoop van de high-end Mac Pro negatief zou beïnvloeden. Dat lijkt echter een beetje vergezocht, omdat Apple zelf aangegeven heeft dat de iMac zich hoofdzakelijk op de desktopmarkt richt. Volgens Apple zijn de verkopen van de Mac Pro ’traag’ vanwege het ‘huidige economische klimaat’.

Volgens Wu’s bronnen binnen de fabricage van de nieuwe iMac, zijn de uiterlijke veranderingen aan de iMac ‘bescheiden’. De nadruk zal op de hardware liggen. Zo ligt het bijvoorbeeld voor de hand dat ook de nieuwe iMac, net als de eind vorig jaar geïntroduceerde MacBooks, een nieuwe Nvidia-chipset krijgt die ook verantwoordelijk zal zijn voor de grafische kracht. Daarnaast ligt het voor de hand dat ook een aparte grafische kaart tot de standaarduitrusting behoort. Vervolgens zal ook een MiniDisplay-poort zijn opwachtingen maken, omdat dat volgens Apple de standaard wordt op alle Macs.

Gezien de ontwikkelingen binnen Apple, lijkt het niet waarschijnlijk dat Apple voor de lente met de nieuwe iMac komt. Volgens Wu zou de upgrade zelfs samen kunnen vallen met de release van Snow Leopard, de nieuwste versie van Mac OS X, die momenteel onder ontwikkeling is. Het is goed mogelijk dat Apple nu met opzet wacht om in de lente, tijdens een special event, weer een hele serie producten te kunnen aankondigen. Er gaan bijvoorbeeld ook geruchten over nieuwe iPhone-firmware in maart, hetgeen Apple niet ongemerkt voorbij zal willen laten gaan.