2min

Tags in dit artikel

, , ,

Sony heeft het besparen van energie naar een nieuw niveau getild met haar nieuw geïntroduceerde televisies die automatisch uit zullen schakelen als niemand in de buurt is.

De televisies uit de Bravia VE5-lijn zijn allemaal uitgerust met een zeer kleine sensor onder het scherm om de ruimte om de televisie in de gaten te houden en zo te weten of iemand in de buurt is of niet. Wanneer blijkt dat niemand meer in de ruimte aanwezig is zal de televisie de stroom naar het LCD-scherm stoppen. Hierdoor zal de televisie zwart beeld geven, maar verder wel nog actief zijn. Op het moment dat iemand de kamer weer zal betreden gaat de televisie aan. Sony vertelt dat de televisie vijftig procent minder stroom verbruikt als het scherm uitgeschakeld is.
Naast het scherm dat uit gaat blijven alle andere functies actief. Zo is het ook zo dat het geluid van de televisie aan blijft. Wanneer echter gemerkt wordt dat gedurende dertig minuten niemand in de buurt is geweest, zal de televisie in standby-modus gaan.

Naast deze nieuwe functie gebruiken de televisies uit de nieuwe VE5-serie over het algemeen ook minder stroom. Zo gebruiken de 40 inch-versie en de 46 inch-versie respectievelijk 129 Watt en 153 Watt. Dit in vergelijking met de 217 Watt en de 263 Watt respectievelijk voor de V1-serie die vorig jaar geïntroduceerd werd.

Deze nieuwe televisies van Sony zijn ook voorzien van een zogenaamde "low-energy switch". Met deze schakelaar gaan we terug naar de tijd van de analoge televisies. Deze televisies beschikten namelijk over een knop die ervoor zorgde dat de televisie helemaal uit ging en geen stroom meer verbruikte. De vorige versies konden echter niet geheel uit, waardoor zij altijd een klein beetje stroom bleven verbruiken. Deze knop op de nieuwe televisies kan er nu voor zorgen dat ook daadwerkelijk 0 Watt gebruikt wordt als deze knop ingedrukt is geworden.

De VE5-serie zal in Noord Amerika later in de eerste helft van 2009 nog verkocht gaan worden. De prijzen en de exacte data zijn echter nog niet vrij gegeven. In Japan zullen de televisies op 20 februari al op de markt verschijnen. Hier gaat het 40 inch-model omgerekend 2307 dollar kosten en zal het 46 inch-model omgerekend 3194 dollar kosten.