Dell heeft bekendgemaakt dat het een stabiele verkoopstroom en een laag aantal teruggebrachte apparaten ziet in zijn Inspiron Mini 9-lijn met Ubuntu Linux als besturingssysteem. MSI wist eerder nog te zeggen dat zijn apparaten vaak teruggebracht werden indien het opensource-besturingssysteem aanwezig was.

"Een derde van de door ons verkochte Mini 9-netbooks draait op Linux, wat ver boven de standaardhoeveelheid is voor systemen waar we de keuze voor Linux bij leveren. We hebben er erg goed werk van gemaakt om uit te leggen aan de klant wat Linux is", aldus Dells Jay Pinkert.

Volgens Dell is een deel van de groei te danken aan de concurrerende prijs van de Ubuntu-netbooks. Volgens Dell is de prijs van netbooks een gevoelige factor en Linux heeft het mogelijk gemaakt om de prijs te laten dalen. Volgens Dell is het aantal teruggebrachte apparaten ook heel erg laag. "Onze focus in de marketing heeft erop gelegen dat wanneer een klant een order plaatst dat hij ook weet wat hij krijgt", legt Dell product manager John New uit.

Dells mini 9 draait in de Ubuntu-versie ook op een aangepaste simpele gebruikersinterface terwijl de MSI Wind op een volledige versie van SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) draait. Het is niet bekend of dit heeft bijgedragen aan het verschil tussen de cijfers van deze twee netbooks, het is echter een aanwijzing van een verschillende doelgroep voor de Linux-versie.