min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl de *NIX-desktopomgevingen GNOME en KDE de laatste tijd vaak in het nieuws zijn gekomen met nieuwe versies zou je de minimalistische desktopomgeving Xfce snel vergeten. Het project bracht vandaag versie 4.6 uit.

De nieuwe versie van Xfce verscheen vandaag na meer dan twee jaar ontwikkeling. Versie 4.6 heeft vergeleken met de vorige versie, 4.4, een nieuwe configuratie backend, een nieuw configuratiecentrum, een gloednieuwe sessiebeheerder, ondersteuning voor themafolders in de Thunar-bestandsbeheerder en een nieuwe soundmixer. De kerncomponenten van Xfce hebben ook een hoop verbeteringen gekregen.

Desktop

Opvallende veranderingen voor Xfce zijn ook terug te vinden in de desktop zelf. In Xfce 4.4 heeft de minimalistische desktopomgeving pas ondersteuning gekregen voor iconen en bestanden op de desktop en deze ondersteuning is nu uitgebreid. In de nieuwe versie is het nu mogelijk om makkelijk meerdere bestanden tegelijk te selecteren op de desktop.

Xfce 4.6 Desktop multiselect

Het desktop-menu, het menu dat je krijgt door met rechts op de desktop te klikken, staat nu ook toe om bestanden te manipuleren op een soortgelijke manier als in de Thunar-bestandsbeheerder. Het menu kan uiteraard ook applicaties opstarten, je sessie beëindigen of je bijstaan door middel van hulpfuncties.

Sessiebeheer

Sessies in Xfce 4.6 moeten nu sneller opstarten dan voorheen en de configuratie is uitgebreid om de management van sessie-bewuste applicaties makkelijker te maken. De sessiebeheerder herstart nu ook automatisch sessie-applicaties die gecrashed waren. Na een crash zit een gebruiker hierdoor niet meer zonder een essentieel onderdeel van de desktopomgeving.

Een nieuwe functie in de sessiebeheerder is toegevoegde ondersteuning van stand-by en slaapstand. Deze functie is bereikbaar via twee extra knoppen die zijn toegevoegd aan het uitlog-dialoog.

Xfce 4.6 uitlog-dialoog
Windowmanager

De windowmanager in de nieuwe versie van Xfce heeft nu de mogelijkheid om vastgelopen applicaties te detecteren en geeft de gebruiker de keuze om deze applicaties te beëindigen. De windowmanager kan nu ook onder andere makkelijk vensters verplaatsen en schalen, vensters boven anderen plaatsen en fullscreen maken. Deze functies zijn bereikbaar via een context-menu bij het rechtsklikken op de titelbalk van een venster.

Xfce 4.6 windowmanager context-menu

Opvallend is de nieuwe functie fill, hiermee kan een venster naar de maximale grootte vergroot worden zonder dat het andere vensters in de weg zit.