De Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft aangekondigd dat het de Europese Comissie zal bijstaan bij het onderzoek naar Microsoft in de browserzaak als geïnteresseerde derde partij. Eerder gaven Opera, Mozilla en Google al aan dat ze de EC zullen bijstaan.

De antitrust zaak gaat over de oneerlijke monopoliepositie die Microsoft heeft op de browsermarkt. Microsoft zou een monopolie op de browsermarkt hebben middels oneerlijke concurrentie doordat het zijn eigen browser, Internet Explorer, bij het Windows-besturingssysteem bundelt. De FSFE vindt elke vorm van oneerlijke concurrentie onacceptabel en heeft daarom officieel verzocht om toegestaan te worden als geïnteresseerde derde partij.

De FSFE promoot de vrijheid van keuze en beschermt open standaarden. De organisatie vindt dat het misbruiken van standaarden via propriëtaire uitbreidingen een bedreiging is voor open standaarden en het internet. Geen enkel bedrijf zou in de positie mogen zijn om te dicteren hoe het internet eruit zal zien door een dominantie op een bepaald platform wat leidt tot vervaging van standaarden.

De organisatie vindt dat elk bedrijf volledig moet kunnen meedingen op de browsermarkt, waaronder optimalisatie van hun producten op bepaalde platformen. "Antitrust-wetgeving moet in werking treden wanneer er een groot misbruik is van een dominante positie, waardoor competitie in andere gebieden wordt beschadigd. In dit geval gebruikte Microsoft hun platform-monopoly eerst om kunstmatig in elk gebied aanwezig te zijn met Internet Explorer en veranderde toen de standaarden om compatibiliteit en competitie te verstoren", aldus FSFE president Georg Greve.

Volgens de FSFE zou Internet Explorer een betere integratie hebben in Windows dan de concurrentie en zou de browser web standaarden in ongedocumenteerde manieren hebben veranderd. "Microsofts uitspraken dat het competitie en interoperabiliteit verwelkomt moeten gevolgd worden door echte beslissingen waaruit een goede wil blijkt", aldus Carlo Piana, lid van de FSFE counsil.