2min Devices

Google steunt EU in antitrustzaak Microsoft

Google wil de Europese Commissie helpen in de antitrustzaak tegen Microsofts monopoliepositie op de webbrowsermarkt.

Google steunt EU in antitrustzaak MicrosoftDe zoekgigant, die recentelijk zijn eigen webbrowser Google Chrome uitbracht, heeft op dinsdag aangekondigd dat het zich aanmeldt als derde partij om de Europese Commissie in de antitrustzaak tegen Microsoft te helpen. Hiermee volgt het bedrijf Opera en Mozilla die eveneens de zaak steunen.

Sundar Pichai, Googles vicepresident van product management, laat weten dat het bedrijf veel geleerd heeft van de lancering van zijn eigen browser en daarom de EU kan helpen. "We hopen dat Googles perspectief de Europese Commissie kan helpen."

"Google gelooft dat de browsermarkt nog steeds weinig ruimte laat voor concurrentie, waardoor innovatie achterblijft. Dit komt omdat Internet Explorer vastzit aan Microsofts monopoliebesturingssysteem Windows, waardoor het een oneerlijk voordeel heeft op andere browsers," vertelt hij verder.

De Commissie startte de zaak officieel in januari vanwege een klacht van de Noorse browserfabrikant Opera en onderzoekt de mogelijkheid om meerdere browsers in Windows mee te leveren. Microsoft kreeg hierna twee maanden de tijd om op de aanklacht te reageren, tevens konden toen derde partijen zich aanmelden om geheime documenten in handen te krijgen en de zaak te volgen.

Overigens daalt het aandeel van Internet Explorer de laatste jaren aanzienlijk. In januari had Internet Explorer een marktaandeel van 67,55 procent, vooral vanwege de hevige concurrentie van Mozilla Firefox dat 21,53 procent van de webbrowsermarkt in handen heeft.

Bron:CNET