min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mozilla gaat de Europese Commissie, waar nodig, helpen met de zaak tegen Microsoft. De Europese Commissie onderzoekt namelijk of het standaard meeleveren van Internet Explorer bij Windows wel eerlijk is.

Mozilla is namelijk van mening dat het standaard meeleveren van Internet Explorer schade toebrengt aan de concurrentie. Volgens Mozilla moeten gebruikers bij de installatie al een browser kunnen kiezen. Op dit moment is Internet Explorer automatisch geïnstalleerd.

Opera is de eerste ontwikkelaar die stappen ondernomen heeft. Hierdoor heeft de Europese Commissie besloten om een onderzoek te starten om te kijken of Microsoft niet verplicht gesteld kan worden om meerdere, of geen, browser met Windows mee te leveren.

Jon Von Tetzchner van Opera heeft al aangegeven zich niet te laten afschepen zoals al eerder is gebeurd. Microsoft is namelijk al verplicht om een versie van Windows zonder mediaspeler aan te bieden. Deze heeft echter dezelfde prijs als de versie met mediaspeler en is daardoor een grote flop geworden. "De enige manier waarop men gebruikers een echte keus kan geven is het helemaal weghalen van IE uit Windows. Vervolgens moet IE vervangen worden door een rivaliserende browser, of gebruikers moeten een lijst krijgen met browsers waaruit ze kunnen kiezen", aldus Von Tetzchner in een interview.

Mozilla is nu officieel "Interested third party". Dat houdt in dat het argumenten mag aandragen aan de Europese Commissie. Indien er een hoorzitting komt krijgt het bedrijf ook inzicht in alle documenten die Microsoft aanlevert en mag het hierbij aanwezig zijn.