Gigabyte is een bekende hardwarefabrikant, maar het bedrijf mengde zich vorig jaar ook op de netbookmarkt, zoals vele andere bedrijven in de computermarkt. Gigabyte wist ons echter te verrassen met een aantal aardige ontwerpen. Verder toont het bedrijf op de CeBIT een aantal nieuwe kasten en een touchscreen

Netbooks

Gigabyte heeft zijn netbook-assortiment opgedeeld in drie series, te weten TouchNote, Booktop en ThinNote. Elke serie heeft een specifieke feature, waarmee Gigabyte een breed publiek hoopt aan te spreken.

TouchNote

De TouchNote heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een touchscreen. Om het touchscreen optimaal te kunnen benutten en deze netbook extra functionaliteit te geven kan het scherm ook gedraaid en gekanteld worden, net zoals dat bij de bekende tablet-pc’s kan. De TouchNote was er al in een 8,9-inch versie, maar nu is er ook een 10,1-inch versie met een resolutie van 1366×768 (afhankelijk van het model) en LED-achtergrondverlichting. Doordat het scherm groter is, is het toetsenbord uiteraard ook een tikje groter, waardoor hij ongeveer 92 procent van een volledig toetsenbord meet.


In tegenstelling tot veel andere netbooks kan het geheugen en de harde schijf bij de TouchNote eenvoudig geüpgradet worden. Standaard is de TouchNote uitgerust met een Intel Atom N270- of N280-processor met een kloksnelheid van respectievelijk 1,6GHz en 1,66GHz. Verder is er 1GB geheugen en een S-ATA harde schijf van 160GB. Andere features als een 1,3-megapixelcamera, een Wi-Fi 802.11n-chip, USB2.0-poorten en een kaartlezer ontbreken uiteraard niet. Optioneel is er ook ondersteuning voor 3.5G. Naar verwachting zal de nieuwe TouchNote in april op de markt verschijnen. Prijzen zijn nog niet bekend, maar een vertegenwoordiger van Gigabyte liet zich een richtprijs van rond de 600 dollar ontvallen.

Booktop

Op het eerste gezicht is de Booktop een netbook als alle andere, het bijzondere zit hem echter in het speciale dockingstation, dat het apparaatje ineens omtovert tot een nettop. De Booktop wordt rechtop in de dock geplaatst, op de dock zelf zit een VGA-aansluiting, een USB-aansluiting en aansluitingen voor geluid. Opmerkelijk genoeg is Gigabyte er nog niet helemaal uit of ze de Booktop en het dockingstation als een set gaan verkopen, dat laat het bedrijf afhangen van de lokale markt. De specificaties van de Booktop zijn verder vergelijkbaar met die van de TouchNote, met uitzondering van het scherm, dat is bij de Booktop namelijk niet draaibaar. De booktop komt waarschijnlijk deze zomer op de markt, eveneens met een prijs die rond de 600 dollar zal liggen.

ThinNote

De ThinNote heeft ook al een veelzeggende naam, het is namelijk een dunne netbook. Wat ons betreft een van de stijlvollere netbooks, zeker omdat het apparaatje overal maar 20,8mm dik is. Het gewicht van deze ThinNote is ook erg laag, om precies te zijn 890 gram. De ThinNote is alleen maar met een Atom N270 (1,6GHz). Om het apparaat zo dun mogelijk te houden is de 1GB aan geheugen geïntegreerd en niet uit te breiden. Het 10,1-inch scherm biedt een resolutie van 1024×576 bij een beeldverhouding van 16:9. Wat ons betreft had dit wel 1280 x 800 mogen zijn, maar desondanks is het beeld prima. De harde schijf is naar keuze een 60GB of 80GB P-ATA 1,8-inch harde schijf. Verder zijn de specificaties vergelijkbaar met die van de TouchNote en Booktop. Ook hier weer een adviesprijs van naar verwachting 600 dollar bij de release in april.

Behuizingen

Sumo 5195

Op het gebied van behuizingen presenteert Gigabyte op de CeBIT een drietal nieuwe modellen. Als eerste is er de Sumo 5195, een redelijk bombastische kast die 205mm x 530mm x 575mm meet. De uit aluminium opgetrokken behuizing kan vijf 5,25"-apparaten huizen, alsmede een 3,5"-apparaat. Intern kunnen er nog vijf 3,5"-apparaten geplaatst worden. De kast is geschikt voor een scala aan moederbordformaten, te weten E-ATX, CEB, ATX en Micro ATX. De koeling wordt verzorgd door drie LED-verlichte 120mm-fans en een tweetal 80mm-fans voor de harde schijven. Verder zijn er voorzieningen getroffen voor waterkoeling en zijn er mogelijkheden om kabels weg te werken. Een prijs van deze kast is nog niet bekend, verwachting is dat hij in juni in de winkels staat.

Sumo 4112

De tweede kast is de Sumo 4112, een strakke kast van 205mm x 522mm x 560mm. De zwarte kast is opgetrokken uit aluminium en kan een CEB-, ATX- of Micro ATX-moederbord huizen. Er is ruimte voor vier 5,25"-apparaten en een 3,5"-apparaat. Aan de binnenzijde zijn nog eens vijf 3,5"-apparaten te plaatsen. Koeling is er in de vorm van twee LED-verlichte 120mm-fans en nog een stille 120mm-fan. Verder is er een ingebouwde dock voor bijvoorbeeld een 2,5" harde schijf. Aardigheidje is dat er aan de binnenkant van het deurtje aan de voorzijde, een vakje is gemaakt om cd’tjes in op te bergen. Ook hier zien we weer diverse mogelijkheden om kabels weg te werken en eventueel waterkoeling te installeren. Deze kast is trouwens ook volledig vol te bouwen zonder tussenkomst van gereedschap. De Sumo 4112 verschijnt binnen twee maanden op de markt, richtprijs is nog niet bekend.

Setto 1024

Derde en laatste nieuwe kast is de Setto 1024, die voornamelijk opvalt door de metalen grille aan de voorzijde. Inspiratiebron voor de grille is trouwens niet een grote Amerikaanse auto, maar de helm van een American Football-speler. De kast meet 202mm x 425,2mm x 502.5mm en kan voorzien worden van een ATX- of Micro ATX-moederbord. Er is ruimte voor vier 5,25"-apparaten en een 3,5"-apparaat. Aan de binnenzijde zijn daarnaast zes 3,5"-apparaten te plaatsen. Twee 120mm-fans zorgen voor de nodige koeling. Net als bij de Sumo 4112 is alle hardware zonder gereedschap te installeren en is er ruimte voor een waterkoelingset.

E.Touch

De E.Touch is een touchscreen dat zich momenteel in de conceptfase bevindt. Om multi-touch mogelijk te maken zijn in twee hoeken van het scherm een cameraatje die de aanrakingen registreren. Daardoor is het mogelijk om met de bekende gestures te werken. De demonstratie van het scherm verliep echter niet geheel vlekkeloos, op veel aanrakingen volgde een late of zelfs helemaal geen reactie. Aan de andere kant hebben we het natuurlijk over een concept. Omdat het scherm geoptimaliseerd gaat worden voor Windows 7, kunnen we dit scherm pas na de release van dit besturingssysteem op de markt verwachten.