1 min

Tags in dit artikel

, ,

AMD en Seagate onderhandelen momenteel in New Orleans over de volgende generatie Serial ATA-specificaties. De nieuwste telg in deze reeks, SATA-6Gbps zal twee keer zoveel bandbreedte bieden. Daarnaast zal de standaard compatible zijn met alle voorgaande SATA-snelheden, te weten 3Gbps en 1,5Gbps.

De afgelopen tijd hebben AMD en Seagate veel samengewerkt omtrent het finetunen van SATA-6Gbps. Gebruikers van de nieuwe standaard zullen een significante verbetering in prestaties merken, mede door nieuwe NCQ-implementaties. Nieuw is ook de manier van voeden. Op dit moment is het zo dat schijven altijd aan staan, maar met de nieuwe standaard zal de schijf zich automatisch uitschakelen wanneer deze niet gebruikt wordt.

Speciaal voor SATA-6Gbps komt Seagate binnenkort met een harde schijf die leessnelheden kan behalen van maar liefst 589MB/s. Huidige cachegroottes van HD’s zijn maximaal 32MB, ook dit zal worden opgehoogd naar 64MB. Een verdubbeling van de huidige standaard dus.

Grootste winnaars van de nieuwe standaard zullen de SSD’s zijn. Deze flash-drives kunnen zeer hoge lees-en schrijfsnelheden aan en hebben dus veel baat bij hogere bandbreedtes. Seagate en AMD richten de nieuwe standaard op de low-end servermarkt en gebruikers op het gebied van HD-tv of grafische bewerkingen. De eerste producten zullen eind 2009 van de band moeten rollen, zowel AMD als Seagate hebben de standaard nog niet officieel bevestigd.