Een kwart van alle databases die bijgehouden worden door de Britse overheid zouden illegaal zijn en zouden opgedoekt of herontworpen moeten worden.

Dit stelt een rapport van Joseph Rowntree Reform Trust dat 46 sectorsystemen onderzocht en concludeerde dat elf daarvan illegaal waren volgens mensenrechten- en databeschermingswetten.

Onder meer de nationale DNA-databank, ContactPoint (een database van biografische en contactinformatie van kinderen om ze zo te beschermen) zouden de wetten overtreden. Databases van justitie bleken ook vingerafdrukken en gegevens van al criminelen te bevatten, ook als deze al hun straf hadden uitgezeten of nooit verder vervolgd waren.

Een datadeelsysteem ter waarde van 89 miljoen pond dat ontwikkeld werd door het ministerie van werk en pensioen is nu al door de staf misbruikt door data beschikbaar te maken voor privébedrijven, zo meldt het rapport.

"De staat van de Britse databases zijn een financiële, ethische en administratieve ramp waardoor enkele van de kwetsbaarste leden van onze samenleving getroffen worden", aldus Ross Anderson van de universteit van Cambridge die het rapport opstelde.

De Britse overheid geeft per jaar 16 miljard pond uit aan databases die informatie over de burger moeten verzamelen. Bovendien is ze mogelijk van plan de komende jaren 105 miljard pond extra te spenderen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verdedigde de databases door te stellen dat het rapport geen inhoudelijke bewijs bevat en dat de overheid de bescherming van data en mensenrechten niet uit het oog is verloren.