1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Britse overheid zou zijn plannen voor het gecentraliseerd opslaan van data moeten laten varen en burgers meer controle moeten geven over persoonlijke informatie, zo stelt de denktank Centre for Policy Studies.

Het verslag stelt dat de overheid volgend jaar 16,5 miljard pond uit gaat geven aan IT-projecten, maar dat slechts dertig procent van die projecten gaat slagen.

Daarom zou data in handen moeten komen van burgers, zodat zij kunnen kiezen wat ze ermee willen doen. Zo zouden burgers de optie moeten krijgen om niet mee te doen aan bijvoorbeeld een gecentraliseerd elektronisch patiëntendossier. In plaats daarvan zouden zij dan hun gegevens onder kunnen brengen bij Google Health of een andere provider.

"Deze aanpak vereist dat alle publieke instanties open standaarden gebruiken om te garanderen dat data eenvoudig van de ene naar de andere provider verplaatst kan worden, op dezelfde manier dat klanten hun rekeningen van de ene op de andere dag bij een andere bank onder kunnen brengen", aldus het rapport.

"De mogelijke voordelen hiervan zijn aanzienlijk. Onder meer bespaart de overheid vijftig procent aan IT-kosten, is er meer flexibiliteit, zijn er betere publieke services, is de data veiliger, kan privacy beter gegarandeerd worden en heeft de staat minder invloed op de leven van zijn burgers."