2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uit vroege JavaScript-benchmarks van de eerste bèta van iPhone OS 3.0 blijkt dat Mobile Safari in het nieuwe iPhone OS voor de iPhone en iPod Touch tot wel drie keer sneller is met de verwerking van JavaScript ten opzichte van zijn voorganger.

Een snellere verwerking van JavaScript heeft met name voordelen voor webapplicaties, maar ook dagelijkse bezoekjes aan normale websites zouden hiervan moeten profiteren. Vermoedelijk bevat ook Mobile Safari in OS 3.0 de sterk verbeterde JavaScript-engine Nitro die Apple onlangs in de publieke bèta van Safari 4 introduceerde.

In de eerste test uitgevoerd door ontwikkelaar Wayne Pan wordt de nieuwe versie van Mobile Safari onderworpen aan de SunSpider JavaScript-benchmark, die is ontwikkeld door het team van WebKit wat onder meer de engine van Safari, Mobile Safari en Google Chrome is. Waar iPhone OS 2.2 de test nog in 132,5 seconden wist te voltooien doet OS 3.0 het met 44,1 seconden significant beter.

iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry voerde ook een serie van vijf tests uit waar de JavaScript-engine op verschillende aspecten wordt getest. Elke test wordt 10.000 keer uitgevoerd waarna een gemiddelde wordt berekend. In onderstaande grafiek afkomstig van Ars Technica is het resultaat hiervan te zien. Volgens Hockenberry is OS 3.0 drie tot tien keer sneller dan OS 2.2.

Ook een tweede, uitgebreidere variant, van de SunSpider-benchmark laat soortgelijke resultaten zien. De gemiddelde toename in snelheid van OS 3.0 ten opzichte van OS 2.2 is zo’n 300 procent (3 keer), maar sommige individuele tests zijn wel zes, acht of zelfs elf keer sneller. De bitwise ‘and’-functie blijkt zelfs ruim zestien keer sneller dan de huidige versie van Mobile Safari.

Volgens beide heren kent iPhone OS 3.0 nog wel stabiliteits- en snelheidsproblemen, maar het gaat hier dan ook om een bètaversie van de software. Voor de uiteindelijke release – die waarschijnlijk in juni of juli plaats zal vinden – zal Apple deze problemen waarschijnlijk opgelost hebben.

Afgelopen week werd al bekend dat Apple momenteel haar best doet om zo snel mogelijk een nieuwe bèta van iPhone OS 3.0 aan ontwikkelaars vrij te gaan geven. De nadruk hierbij zou voornamelijk op volledige ondersteuning van push notifications komen te liggen.